Jimmie Åkesson: ”Vi saknar regeringserfarenhet”

Uppdaterad
Publicerad

SD-ledaren Jimmie Åkesson pekar på två saker som spelar roll i frågan om partiet ska kräva ministerposter eller inte om de stöttar en kommande borgerlig regering. Avsaknaden av regeringserfarenhet och att man aldrig tidigare samverkat med M och KD på högsta nivå.

– Man måste ha respekt för att vi är ett nytt parti i de här sammanhangen, säger Åkesson i SVT:s 30 minuter.

Sverigedemokraternas inflytande över en kommande regering har diskuterats flitigt efter Liberalernas besked att de ska arbeta för en borgerlig regering även om det innebär att man gör sig beroende av ett stöd från SD. I SVT:s 30 minuter påpekar partiledaren Jimme Åkesson att frågorna om exakta ministerposter är för tidigt ställda.

– Man måste ha respekt för att vi är ett nytt parti i de här sammanhangen, vi saknar regeringserfarenhet, vi har aldrig tidigare samverkat på den här nivån med vare sig Moderaterna eller Kristdemokraterna. Det är mycket relationsbyggande kvar innan vi kan diskutera hur en regering ska se ut, säger Åkesson.

”Januariavtalet ett hafsverk”

Åkesson medger att det finns ett värde i att sitta i regering och att SD kommer göra vad de kan för att det ska bli så, men det är genomslag för sakpolitiken som väger tyngst. Målet är att ha en överenskommelse på plats innan valet för att säkerställa att partiets politik får genomslag i en regering som är beroende av deras stöd.

– Vi kan se problemen med januariavtalet som är ett hafsverk i alla dess avseenden. Där har man medvetet luddat till formuleringar och är inte överens än i dag, den situationen vill inte jag hamna i, säger Åkesson.

Vill ha proportionerligt inflytande

Oavsett ministerposter bör inflytandet vara proportionerligt till väljarnas röster. På frågan om det innebär att han anser att de ska ha större inflytande än Kristdemokraterna över en borgerlig regering svarar han:

– Jag tror inte man kan kan uppnå någon millimeterrättvisa i det där. Min poäng är att det är rimligt att ett parti som har 20 procent av rösterna har lite större förhandlingsutrymme än ett parti som precis klarar riksdagsspärren.

Se hela programmet här i SVT Play från klockan 19.00 eller klockan 21.45 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.