L-ledaren Nyamko Sabuni talade efter omröstningen på partirådet. Foto: Liberalernas partiråd

Liberalerna har fattat beslut i ödesvalet – ska arbeta för borgerlig regering

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har varit djupt splittrade i frågan om att ingå i en borgerlig regering efter riksdagsvalet nästa år, även om det kräver stöd av Sverigedemokraterna. Under ett digitalt partiråd på söndagen fattades beslutet om att ställa sig bakom Nyamko Sabunis linje.

– Jag är stolt över det beslut vårt parti har fattat, säger Sabuni.

Den interna debatten inom Liberalerna har varit hård och läget spänt sedan partistyrelsen beslutade om att man vill ingå i en borgerlig regering efter valet 2022, även om det kräver SD-stöd.

”Det är här vi hör hemma”

Inför ödesomröstningen har Nyamko Sabuni sagt att det handlar om att förhålla sig till verkligheten, vilket enligt partiledaren är att det endast är möjligt att få igenom en borgerlig regering om man är beredd att prata med alla partier i riksdagen.

På söndagen avgjorde de 91 ombuden i partirådet frågan. Röstsiffrorna blev 59-31.

– Jag är stolt över det beslut vårt parti har fattat i dag, det är ingen slutpunkt utan snarare en start på den resa vi tillsammans ska ge oss in på, säger Nyamko Sabuni i ett kort tal efteråt.

– Vi har inte delade meningar om målet, bara om vägen dit.

Sabuni säger också att dagens beslut lägger grunden för att Liberalerna ska vara ”en ledande reformkraft i svensk politik”.

– Det gör att vi kan driva igenom en liberal reformagenda i ett borgerligt sammanhang. Det är här vi hör hemma.

Inget tydliggörande rörande SD

Debatten var inför omröstningen hård och känslorna starka, kanske främst när kom till gränsdragningen gentemot Sverigedemokraterna. Många, framförallt på kritikersidan, ville att det skulle skrivas in ett tilläggsyrkande som löd ”Liberalerna förhandlar inte budget med ytterkantspartierna”. En av dem var Per Gustafsson (L), kommunstyrelsens vice ordförande i Göteborg.

– Nu blev det inte så. Jag litar på att vår partiledning och min partiordförande håller det hon säger att hon ska göra, säger Gustafsson till SVT Nyheter.

– Vi behöver börja prata sakpolitik. Jag tror att alla som har varit engagerade i den här frågan också har velat att vi ska komma till ett beslut, och nu har vi det, och nu tänker jag att vi behöver börja fokusera på vad innehållet ska vara i vår liberala reformagenda och de här röda linjerna som vi pratar om.

Liberalerna röstar om partiets framtid – se hela direktsändningen i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.