Liberalerna vill se borgerlig regering efter 2022

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partistyrelse vill efter valet 2022 se en borgerlig regering, där man själv ingår. Partiet kommer därmed att lämna januariavtalet nästa år.

– Samhällsproblemen kräver en liberal politik. Det får vi med en borgerlig regering, sa L-ledaren Nyamko Sabuni i ett tal på fredagen.

Liberalerna vill se en borgerlig regering med en ny statsminister efter nästa val och kommer som parti att sträva efter regeringsmakten. Det meddelade Nyamko Sabuni i ett direktsänt tal på fredagen.

– Liberalerna 2022 går till val på en liberal reformagenda. Förutsättningarna för att genomdriva liberal politik är att vi får en ny och borgerlig regering, sa Nyamko Sabuni i talet.

Kommer samtala med alla partier

Enligt Nyamko Sabuni utesluter partiet en regering där Sverigedemokraterna ingår. Hon säger dock att partiet kommer att samtala med alla riksdagspartier.

– Vi går till val för att bilda regering med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna men vi kommer att prata med alla partier och bygga majoriteter där det finns, säger Nyamko Sabuni till SVT Nyheter.

Centerpartiet har ju redan tagit ett beslut om att de inte kommer att ingå i en regering som tar stöd av SD, hur ska ni få med dem nu?

– Jag tror att alla partier måste fatta beslut under varje mandatperiod. Nu fattar Liberalerna ett nytt beslut. Ingen regeringen kommer att kunna tillträda utan att ta stöd av något av ytterkantspartierna. Det är en parlamentarisk verklighet.

Lämnar avtalet efter budgeten

Liberalerna kommer att hålla det ingångna januariavtalet så länge S, C och MP håller sig till de punkter i 73-punktsprogrammet som man kommit överens om, säger Sabuni.

Partiets hållning är dock att januariavtalet ska avslutas efter att man är färdig med budgetarbetet 2022.

– Vi vill möta väljarna med en nystart för Sverige med andra borgerliga partier. Efter vi avvecklat januariavtalet är vi fria att gå till val som ett borgerligt parti, säger Nyamko Sabuni.

Liberalernas partiråd ska nu ta ställning till partistyrelsens förslag om en borgerlig regering efter valet 2022.

Se hela presskonferensen med Liberalerna här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.