Sabuni hotar att lämna budgetsamarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att lämna budgetsamarbetet med januaripartierna om regeringen går vidare med förslagen till den nya migrationslagstiftningen.

Enligt Stefan Löfven gör L en höna av en fjäder. Men Sabuni är bestämd:

– Då får statsminister hitta en annan konstellation för att få fram sin budget, säger Nyamko Sabuni till SVT Nyheter.

Enligt Sabuni bryter förslagen mot januariavtalet då en ökad invandring kommer att påverka kommande budgetar. Migrationskommitténs betänkande är det regeringen borde lägga fram tycker Sabuni.

– Om man går fram med de här förslagen kommer vi inte medverka till nästa budget. Det är mitt tydliga besked i dag, säger Sabuni.

Migrationskommitténs förslag för en ny migrationspolitik lämnades i september över till migrationsminister Morgan Johansson (S). Men efter att förhandlingarna bröt samman i somras, blev det inget helhetsförslag med majoritet i riksdagen bakom sig som lades fram.

I stället blev det en rad enskilda förslag fram med hoppande majoriteter bakom sig.

Överens i oktober

I oktober kom regeringspartierna S och MP till slut överens om att samtliga förslag i Migrationskommitténs slutbetänkande skulle läggas ut på remiss, men med vissa tillägg.

Det handlade bland annat om att bevilja uppehållstillstånd vid särskild anknytning om det finns särskilt ömmande omständigheter. Exempelvis kan det handla om personer och familjer som haft tillfälliga uppehålltillstånd under en längre tid.

Ett annat tillägg gäller ensamkommande barn som hunnit skapa sig en bas här i Sverige.

Löfven: Vi går vidare med förslaget

På onsdagseftermiddagen svarade statsminister Stefan Löfven på Sabunis kritik under en pressträff efter partiledardebatten.

– Vi har hela tiden bjudit in L att diskutera men de har inte visat sådant intresse. Vi går vidare med förslaget, säger han.

C-ledaren Annie Lööf håller dock inte med Sabuni, och ställer sig bakom de nya förslagen.

– Det är en av de tydliga punkterna i Januariavtalet att vi gemensamt ska driva på för en humanitär skyddsgrund. Utöver det ligger migrationen utanför vårt januarisamarbete, säger Annie Lööf till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.