Lokala liberaler splittrade om beskedet i regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige, ser med skepsis på partistyrelsens vilja att samtala med alla partier efter valet.

Han vill inte att partiet ska samverka med Sverigedemokraterna.

– Vi vill i så fall söka oss över blockgränserna för ett samarbete med exempelvis Miljöpartiet, säger han till SVT Nyheter.

Per Gustafsson betonar att Liberalerna och Sverigedemokraterna står långt ifrån varandra ideologiskt.

– Både min och förbundsledningens uppfattning är att Liberalerna inte ska öppna upp för samarbete eller samverkan med ett parti som vill kasta liberalismen över bord och göra upp med vårt liberala samhälle, säger han.

Så du motsätter dig det som partistyrelsen kommit fram till?

– Ja, det kan man säga. I grund och botten håller jag med om att vi ska gå till val som ett självständigt parti och på en liberal reformagenda. Vi vill se en ny statsminister och en ny regering efter valet och då i första hand av de borgerliga partier som utgjorde Alliansen innan.

Strandberg: Förmögna att dra en gräns

Torkild Strandberg, ordförande för Liberalerna i Skåne, ser däremot positivt på beslutet.

– Jag tycker att det jag fått ta del av är en bra kompromiss av alla de viljor som präglat partiets diskussioner på sistone, säger han.

Han är inte främmande för att prata med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– Den parlamentariska situationen har varit sådan att de här partierna utifrån sin styrka har ett avgörande inflytande för vilken regering som kommer till, säger Torkild Strandberg.

– Att man öppnar för att prata med alla partier innebär inte att man öppnar för att tycka som andra partier. Jag och mitt parti hoppas jag har så starkt självförtroende att vi är fullt förmögna att dra en linje för var gränsen för samarbete kan gå och inte.

Johansson: ”Reserverade mig”

Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholms län och ledamot i partistyrelsen, reserverade sig mot beslutet tillsammans med L-kollegorna Christer Nylander och Jan Jönsson.

Hon vill inte att partiet ska öppna för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att det blir märkligt att samarbeta med ett parti som utsett oss till huvudmotståndare och inte ens vill att vi ska finnas kvar överhuvudtaget, säger hon.

Anna-Lena Johansson vill hellre se en Alliansregering som eventuellt söker stöd över blockgränsen hos Miljöpartiet.

Nylander: ”Ett misstag”

Christer Nylander, riksdagsledamot och tidigare gruppchef för Liberalerna i riksdagen, tycker att samtal med SD vore att ge dem onödigt mycket makt.

– Jag tycker det är ett misstag, ideologiskt och strategiskt, säger han.

Christer Nylander vill att Liberalerna bildar regering med de tidigare Allianspartierna, men bara om de får egen majoritet. Han vill inte sitta i en regering som är beroende av samtal med SD.

– Om Sverigedemokraterna röstar som Liberalerna så är det fint, men jag tycker inte vi ska förhandla med dem, göra en budget med dem, inte bygga en regering som är beroende av att de ger okej till det vi gör, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.