Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om Liberalernas kris. Foto: SVT

Liberalerna splittrade inför helgens omröstning

Uppdaterad
Publicerad

I helgen samlas Liberalernas partiråd för att fatta beslut om regeringsfrågan och en möjlig öppning till Sverigedemokraterna.

Men partiet är splittrat och flera går emot partistyrelsens linje,

– Det är jämnt. Det blir väldigt spännande ända in på mållinjen, säger Anna Starbrink (L) som motsätter sig partistyrelsens förslag.

Det har snart gått tre veckor sedan Liberalernas partistyrelse fattade beslut om att man vill ingå i en borgerlig regering efter valet 2022, även om en sådan regering måste samarbeta med Sverigedemokraterna.

På söndag ska de 65 ombuden i Liberalernas partiråd fatta beslut i frågan – och läget beskrivs som spänt.

Det liberala regionrådet i Stockholm, Anna Starbrink, är kritisk till partistyrelsens linje. Enligt henne är det bättre att gå i opposition efter nästa val i stället för att sätta sig i en regering där man måste driva en politik som partiet inte kan stå för.

”Vi som reserverade oss har liten medvind”

Hon menar att läget är jämnt mellan dem som vill öppna för ett visst samarbete med Sverigedemokraterna och dem som anser att dörren till partiet ska förbli stängd.

– Att döma av mina egna samtal känns det som att vi som reserverade oss mot partistyrelsens förslag har en liten medvind, säger Anna Starbrink.

Även Liberala ungdomsförbundet, Luf, är kritiskt.

– Vi måste definitivt söka samarbeten eftersom vi inte är ett av de största partierna, men det finns gott om exempel på hur man bildar regeringar och finner samarbeten utan att släppa in extrema partier, säger ordföranden Romina Pourmokhtari.

Samtidigt finns flera distrikt inom partiet som har valt att gå på partistyrelsens linje.

– Min bedömning är att partistyrelsens förslag, som hade majoritet i partiledningen, partistyrelsen och riksdagsgruppen också har stöd i partilandet, säger Liberalernas presschef Adam Alfredsson. 

Hinnfors: Sabuni kan tvingas avgå

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors menar att konflikten mellan de olika sidorna går djupt i Liberalerna.

Skulle partistyrelsens linje vinna i omröstningen tror han att konflikterna kan fortsätta in i valrörelsen. Skulle motståndarsidan vinna menar Hinnfors att det kan bli svårt för Nyamko Sabuni att sitta kvar som partiledare.

– Hon har ända sedan hon blev partiledare försökt lotsa partiet från januariavtalet och tillbaka till det borgerliga lägret, trots att priset eventuellt skulle bli någon form av samröre med SD. Om hon förlorar den kampen är det svårt att se att hon kan sitta kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer