Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liberalernas partiråd: Ödesval för partiet och Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

Det digitala partirådet ska i dag fatta beslut om Liberalernas regeringsstrategi och den stora frågan är om partiet kommer ställa sig positiva till SD:s stöd för att kunna ingå i en borgerlig regering.

– Den här dagen kan bli avgörande för valutgången 2022, säger politikkommentator Mats Knutson.

Denna söndag håller Liberalerna sitt årliga partiråd och besluten som fattas kan påverka nästkommande riksdagsval. För partiledaren Nyamko Sabuni ser det ut att handla om att vinna eller försvinna. I en färsk novusmätning är Sabuni dessutom den partiledare som svenska folket har allra minst förtroende för.

– För Sabuni ligger det extremt mycket i potten. Det handlar om hennes egen politiska överlevnad. Det är lite vinna eller försvinna för henne. Om hon vinner striden har hon möjlighet att komma tillbaka som partiledare men det har också L som parti. Förlorar hon är risken att hon tvingas lämna som partiledare, säger Mats Knutson i Helgstudion.

SD-stöd eller inte

En av de stora frågorna är om Liberalerna ska satsa på att bilda borgerlig regering även om det kräver Sverigedemokraternas stöd, vilket är Sabunis linje i frågan, eller gå i opposition och fortsätta stötta Socialdemokraterna.

Enligt Mats Knutson tyder mycket på att partiet kommer ge Nyamko Sabuni sitt stöd. Trots det har flera medlemmar hotat med att lämna partiet om hon vinner.

– Om du tittar tillbaka, när det är den här stora sortens policybeslut, så brukar partiledningen piska fram tillräckligt mycket stöd, säger han.

Partiråd är Liberalernas näst högsta beslutande organ och ska hållas varje år då det inte hålls landsmöte som är vårt högsta organ.

Partirådet består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra nätverket Liberala studenter, och ett ombud för Liberala kvinnor.

Källa: Liberalerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.