Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson: Alla partiledare ligger på förtoendeminus Visa alla (2)
Visa alla (2)

De toppar förtroendelistan bland partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) fortsätter att vara de partiledare som har störst förtroende hos allmänheten. Det visar nya siffror från Novus.

Inte mycket har ändrats sedan Novus senaste mätning av svenskarnas förtroende för riksdagens partiledare. I topp finns fortfarande Stefan Löfven och Ulf Kristersson som båda har 36 procent av befolkningens förtroende.

– Det har varit ganska lugnt i politiken och det avspeglas i mätningen, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

– Vi kan också se att problemen med covid-vaccineringen inte påverkat Stefan Löfven negativt.

Lööf på väg upp

På tredjeplats finns nu centerledaren Annie Lööf som går om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det är dock mycket jämnt mellan de båda som ligger på 27 respektive 26 procent.

KD-ledaren Ebba Busch som tappat i förtroende varje mätning sedan juni 2020 verkar nu ha stabiliserat sig på 24 procent och en femteplats. Skillnaden mellan Lööf, Åkesson och Busch är dock inte statistiskt signifikant.

Vänsterpartiets nya ledare Nooshi Dadgostar återfinns på en sjätteplats med 14 procent av svenskarnas förtroende. Hon är dock en av de partiledare som flest svenskar, 16 procent, uppger att de inte känner till.

– Man kan konstatera att Nooshi Dadgostar har en bit kvar till de höga förtroendesiffror som hennes företrädare Jonas Sjöstedt hade, säger Mats Knutson.

Sabuni och Åkesson sticker ut

I botten på Novus förtroendemätning för mars finns MP-språkrören Per Bolund (13 procent) och Märta Stenevi (8 procent), som är den partiledare som flest uppger att de inte känner till, 25 procent, samt liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (7 procent).

Nyamko Sabuni är också, tillsammans med Jimmie Åkesson, den partiledare som flest svenskar uppger att de har mycket eller ganska litet förtroende för.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1044 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 11 – 17 mars 2021. Deltagarfrekvensen var 59 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer