Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Siffror från Novus visar att Ulf Kristersson (M) går om statsminister Stefan Löfven (S) och är med knapp marginal den partiledare som har störst förtroende hos allmänheten. Foto: Anders Wiklund samt Jessica Gow/TT

Ulf Kristersson (M) toppar – har högst förtroende av partiledarna i ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) går om statsminister Stefan Löfven (S) och är med knapp marginal den partiledare som har störst förtroende hos allmänheten, det visar nya siffror från Novus. I botten finns Isabella Lövin (MP) och Nyamko Sabuni (L), men även förtroendet för Ebba Busch sjunker hos väljarna.

Ulf Kristersson toppar listan i Novus senaste mätning av förtroendet för partiledarna.

Det skiljer en 1 procentenhet mellan Ulf Kristersson, som har ett förtroende på 37 procent, och Stefan Löfven som har ett förtroende på 36 procent. 

– Skillnaden ligger inom den statistiska felmarginalen så man kan verkligen säga att de slåss om förstaplatsen, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Ebba Busch halkar tillbaka

Jimmie Åkesson (SD) ligger på en tredjeplats följt av Annie Lööf (C) på en fjärdeplats.

Ebba Busch (KD) halkar tillbaka två steg, från tredje till femte plats. 

– Vi har sett att förtroendet för Ebba Busch sjunker över tid. Det är en av förklaringarna till att partiet närmar sig fyraprocentsspärren, säger Torbjörn Sjöström.

Sabuni fortfarande på jumboplats

Nooshi Dadgostar (V) ligger på en sjätte plats, Per Bolund (MP) på en sjunde.

I botten hittar vi åter igen Isabella Lövin (MP) på en åttonde plats och Nyamko Sabuni (L) på plats nio.

– Isabella Lövin, Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson är de partiledare som flest svenskar uppger att de har mycket eller ganska litet förtroende för, säger Torbjörn Sjöström.

Ulf Kristersson (M) – 37 procent (+1)

Stefan Löfven (S) – 36 procent (-1)

Jimmie Åkesson (SD) – 25 procent (0)

Annie Lööf (C) – 24 procent (+2)

Ebba Busch (KD) – 24 procent (-2)

Nooshi Dadgostar (V) – 14 procent (+3)

Per Bolund (MP) – 12 procent (+1)

Isabella Lövin (MP) – 11 procent (+3)

Nyamko Sabuni (L) – 5 procent (-1)

Förändringssiffra avser jämförelse med föregående mätning i december 2020

Källa: Novus

Det är 1056 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-79 år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 41 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1790 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer