Löfven: ”Är man statsminister har man det yttersta ansvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) sade i Agenda på söndagskvällen att regeringen tar fullt ansvar för Sveriges coronastrategi.

Om regeringen har tagit sitt ansvar eller inte under coronapandemin har varit diskuterat och kritiserat i frågan om den svenska coronastrategin.

– Är man statsminister har man förstås det yttersta ansvaret för regeringens agerande. Jag kan lova att det är ett ansvar som känns varje dag och speciellt mycket under en sådan här kris, sade statsministern.

Samtidigt menar statsministern att man vidtagit hårda åtgärder för att begränsa smittspridningen i våras.

Flockimmunitet ingen strategi

Folkhälsomyndigheten och regeringen har tidigare bemött anklagelser om att man eftersträvat en flockimmunitet mot coronaviruset. Påståendena var något som statsminister på eget initiativ bemötte under utfrågningen.

– Vi var aldrig, aldrig, inne på någon strategi där vi skulle uppnå flockimmunitet, utan vi skulle begränsa smittspridningen.

– Jag vill påstå att vi hade hårda restriktioner i våras och det gav resultat. Vi kunde se hur smittspridningen bromsades upp rejält under våren, de åtgärder som vidtogs var inga ordinära åtgärder. De var hårda och begränsade människors rörlighet och samhällets aktivitet, sade Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet