Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT

Ny studie undersöker farliga covidmutationer

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie ska kartlägga potentiellt farliga covidmutationer. Syftet är att fånga upp virusvarianter som kan hota den relativt stabila situation vi befinner oss i just nu.

Coronaviruset har beskrivits som ett lurigt virus med en stor kapacitet att mutera. Vissa varianter har gett allvarligare symtom än andra.

Det är något som forskare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset vill undersöka.

Coronaviruset – Teckenspråk

Med utgångspunkt i positiva PCR-prover ska forskare kartlägga den genetiska sammansättningen hos olika virusmutationer kopplat till symtom och mående.

Samtidigt vill forskare undersöka symtom för att hitta potentiellt farliga mutationer. Det kan till exempel handla om neurologiska symtom och symtom från mage och tarm, rapporterar TT.

FAKTA: STUDIEN

* Alla i Uppsala län som testas positivt för covid-19, influensa eller RS-virus kommer att tillfrågas om att delta i studien.

* Deltagare kommer att rapportera in symtom i en webbenkät och svara på frågor.

* Frågorna handlar bland annat om mående, symtom, hur länge man varit sjuk och hur man mådde innan.

* De som har symtom följs sedan upp och får besvara ytterligare frågor via mejl, därefter kommer forskarna att koppla sjukdomsbild med virusets genetiska kod.

* Studien utförs av Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset, Akademiskt primärvårdscentrum och Provtagningsenheten vid Region Uppsala.

Källa: Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet