Tegnell: Skulle haft mer testning

Uppdaterad
Publicerad

I Agenda Special på söndagskvällen granskades den svenska coronastrategin, och statsepidemiolog Anders Tegnell fick frågan om det med facit i hand finns åtgärder som Sverige borde ha vidtagit tidigare.

– Vi skulle ha haft mer testning och smittspårningskapacitet tidigare, speciellt på äldreboenden. Det hade varit bra om vi haft mer resurser i form av skyddsutrustning. Det hade också varit bra om vi vetat mer om viruset och var det sprids, sade Tegnell.

På frågan varför Sverige, i jämförelse med andra länder, kom igång så sent med testningen och smittspårningen så tar statsepidemiologen återigen upp Sveriges system med 21 regioner.

– En del av problemet är ju förstås att i Sverige har vi 21 regioner som är självbestämmande. Många av dom är ganska små och de kunde inte klara det här själva utan behövde hjälp av andra aktörer som privata och univeristet. Regionerna behövde ställa om, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.