Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD ger inget besked i regeringsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer inte att ge något besked i regeringsfrågan i dag. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson under en presskonferens.

– Vi tar regeringsfrågan på största allvar, säger han.

Den senaste tiden har Sverigedemokraterna varit omskrivna, detta efter att Liberalerna valt väg i regeringsfrågan och meddelat hur de ser på att samtala med olika partier efter valet 2022.

Men under tisdagens pressträff säger partiledaren Jimmie Åkesson att han inte kommer att ge besked i regeringsfrågan.

– Jag vet vilka förväntningar som finns här i dag och med risk för att göra er besvikna kommer jag inte gå in på vilka krav vi kommer ställa på att släppa fram en statsministerkandidat, budget eller allmänt ingå i regeringsunderlag, säger han och fortsätter:

– Det är alldeles för tidigt att redan nu börja tala i termer om ultimata krav, hur statsrådsposter ska delas ut och under vilka villkor man är redo att samarbeta.

”Vill vara en konstruktiv partner”

Jimmie Åkesson säger också att krav är en negativt laddad term och att det är viktigare att utgå från de konservativa partiernas gemensamma intressen och att de olika partierna respekterar varandras olikheter.

– Vår ambition är inte att skapa oreda och kaos. Vi vill vara en konstruktiv partner.

Jimmie Åkesson anser dock att ett samarbete kräver likvärdigt inflytande baserat på partiernas storlek, men att statsrådsposter inte är avgörande.

– Samtidigt kan vi konstatera att om vi efter valet skulle ingå i ett regeringsunderlag utan att ha egna statsrådsposter ställer det avsevärt större krav på ett förtroendefullt samarbete med de partier som ingår i regeringsunderlaget.

”Tog tillfället i akt att återigen förklara att deras stöd inte är gratis”

SVT Nyheters politiska kommentator Elisabeth Marmorstein konstaterar att det som sades under pressträffen inte var några nyheter.

– Det är helt uppenbart att SD här tog tillfället i akt att återigen förklara att deras stöd inte är gratis, säger hon efter pressträffen.

Enligt Marmorstein är det viktigt för partiet att signalera att det är moget att ta ansvar och att de har utvecklats.

Se hela SVT:s sändning från SD:s presskonferens här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer