Starka politiska reaktioner efter L-beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har beslutat att de ska arbeta för en borgerlig regering, och öppnar därmed upp för samtal med Sverigedemokraterna. Bland andra Centerledaren Annie Lööf och MP-språkröret Märta Stenevi kritiserar beslutet medan Jimmie Åkesson välkomnar L:s vägval.

”Däremot är det inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul”, skriver Åkesson i en kommentar.

Kort efter att Liberalernas partiråd röstat för Nyamko Sabunis linje twittrade tidigare allianskollegan Annie Lööf (C):

”Centerpartiet är nu det enda allianspartiet som säger nej till att förhandla och samarbeta med SD. Jag beklagar att L väljer att bana väg för att ett antiliberalt och främlingsfientligt parti får makt över hur Sverige styrs.”

Flera miljöpartister var också kritiska till beslutet i regeringsfrågan.

”Bedrövligt”, twittrade språkröret Märta Stenevi (MP), och påminner om att tidigare Folkpartiet-ledaren Bengt Westerberg demonstrativt rest sig ur tv-soffan för att markera mot Ny Demokrati.

SD i fokus i flera tweets

Det var efter stor splittring inom Liberalerna och heta diskussioner som partirådet under söndagen, med röstsiffrorna 59-31, fattade beslutet om att Liberalerna ska ingå i en borgerlig regering efter riksdagsvalet nästa år, även om det kräver stöd av Sverigedemokraterna.

Och just öppningen mot SD var i fokus i flera av kommentarerna på sociala medier.

”Jag beklagar att Liberalerna valt att öppna för samarbete med ett främlingsfientligt parti med rötter i nazismen. Den vägen leder varken till mer liberalism eller ett hållbart samhälle”, skriver Miljöpartiets andra språkrör Per Bolund.

Åkesson: ”Inte intressant att agera stödhjul”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att han vidhåller vad han har sagt under mer än tio år, nämligen att Sverigedemokraterna ”aldrig stänga dörren för samtal med något riksdagsparti”.

”Däremot är det inte intressant för mig och Sverigedemokraterna att utgöra stödhjul åt en regering som inte ger oss inflytande som står i proportion till vår storlek. Just den punkten är faktiskt inte förhandlingsbar, och jag förmodar att detsamma gäller för alla andra partier”, skriver Åkesson.

Och Ebba Busch Thor twittrade att det var ett ”Välkommet besked från L”.

Foto: Faksimil

Kristersson: Välkomnar beskedet

M-ledaren Ulf Kristersson författade också ett par rader med anledning av L-beslutet.

”Jag välkomnar dagens besked från Liberalerna. Sverige behöver en nystart och en borgerlig regering som har kraft att ta tag i kriminaliteten, arbetslösheten och utanförskapet.”

Även statsminister Stefan Löfven kommenterade Liberalernas beslut.

– Vi socialdemokrater är tydliga med att vi aldrig kommer att ge ett löntagarfientligt och främlingsfientligt högerparti avgörande makt över hur Sverige styrs. Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket. Vi går till val självständigt, som eget parti, och söker stöd för vår politik och en regering som kan bygga Sverige starkare och tryggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.