I ett Facebookinlägg riktar Stefan Löfven (S) skarp kritik mot Ulf Kristersson. Foto: Jessica Gow/Anders Wiklund/TT

Stefan Löfven riktar hård kritik mot Ulf Kristersson efter nya SD-utspelet

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med Göteborgs-Posten öppnar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att samarbeta – och skriva avtal – med Sverigedemokraterna. Utspelet får nu hård kritik av statsminister Stefan Löfven (S).

När Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof medverkade i SVT:s debattprogram Sverige möts sa han att islam är en avskyvärd ideologi och religion – något som direkt fick hård kritik av bland andra Ulf Kristersson.

I ett inlägg på Facebook skrev M-ledaren bland annat att det är ”direkt stötande” att Sverigedemokraterna via sitt officiella Twitter-konto valt att sprida sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam.

Några dagar senare intervjuades M-ledaren av GP och öppnade där upp för att skriva ett slags kontrakt med Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson sa också att Sverigedemokraterna inte kommer att få ministerposter i hans regering men vill inte utesluta tjänstemän från SD i regeringskansliet.

Stefan Löfven: ”Verkligt iögonfallande”

Det är bakgrunden till att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven nu riktar ett skarpt formulerat Facebook-inlägg där han kritiserar Ulf Kristersson.

”Vi var många som reagerade starkt mot hur Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof i veckan uttalade sig, när han sa att islam är en avskyvärd religion. Inte för att åsikten i sig är ny. Det verkligt iögonfallande är att moderatledaren Ulf Kristersson alldeles nyss motiverade ett samarbete med Sverigedemokraterna med att deras retorik förändrats. Det har den alltså inte”, skriver han.

Ifrågasätter Kristerssons pålitlighet

Stefan Löfven skriver också att Ulf Kristerssons markering mot Richard Jomshofs uttalande inte fått några verkliga konsekvenser eftersom Ulf Kristersson nu säger sig villig att skriva ett avtal med SD.

”Så öppnas vägen till SD-inflytande över löntagarnas rättigheter, stödet till fria medier, kulturpolitiken, försvars- och säkerhetspolitiken och rättsväsendet. Det är helt nya och avgörande besked. Det är något helt annat än de bara tre år gamla löftena från Moderaterna om att aldrig samarbeta, samtala, samverka eller samregera med Sverigedemokraterna”, skriver Stefan Löfven och fortsätter:

”En så snabb förflyttning saknar motstycke i svensk politik. Vem vågar då lita på att Ulf Kristersson aldrig kommer erbjuda Richard Jomshof eller andra sverigedemokrater en plats i en framtida regering?”.

SVT Nyheter söker Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer