Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M) har båda upprörts över Richard Jomshofs uttalade. Foto: TT

Hård kritik mot SD efter uttalande om islam

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshofs uttalande om islam har väckt starka reaktioner och fått hård kritik av flera partiledare. Senast ut är Moderatledaren Ulf Kristersson som kallar Jomshofs uttalande för ”helt enkelt avskyvärt”. 

Ulf Kristersson skriver på Facebook att det är ”direkt stötande” att Sverigedemokraterna via sitt officiella Twitterkonto valt att sprida sverigedemokraters nedsättande kommentarer om islam.

– Hård kritik mot våldsbejakande islamism eller andra former av fundamentalism är mycket berättigad. Men att kalla världsreligionen islam med 1,8 miljarder utövare för ”avskyvärd” är helt enkelt avskyvärt, skriver Kristersson och tillägger:

– Muslimer i Sverige som bejakar vårt fria och öppna samhälle är en viktig del av vårt land. De är inte ett problem, utan en del av lösningen.

Kritiserade islam i TV-debatt

I tisdags kväll medverkade Richard Jomshof i SVT:s debattprogram Sverige möts. Ämnet för kvällen var framtiden för det mångkulturella Sverige.

Richard Jomshof sade i debatten att många muslimska samhällen präglas av demokratiskt underskott, förföljelse av människor, kvinnoförtryck och våld.

– Jag lider med människorna som tvingas födas i de länderna. Islam är enligt mig en avskyvärd ideologi och religion, sade han.

”Hymlar inte ens med sin islamofobi”

Centerledaren Annie Lööf är en annan politiker som upprörts över Jomshofs uttalade.

– De hymlar inte ens med sin islamofobi, skriver hon på Twitter.

Lööf skriver att Sverigedemokraterna nu inte kritiserar islamism eller extremism, utan religionen islam.

– Ett sådant främlingsfientligt populistparti vill inte (C) ska ha inflytande över Sverige.

”Sverigedemokraterna hotar religionsfriheten”

Även justitieminister Morgan Johansson har reagerat:

– Tydligare blir det inte. Sverigedemokraterna hotar religionsfriheten, hetsar mot invandrare och blir allt mer aggressiva i sin retorik, skriver han på Twitter.

Miljöpartiets nyvalda språkrör Märta Stenevi har också kommenterat uttalandet på Twitter:

– Sverigedemokraterna visar helt öppet sin islamofobi och sin avsky mot en stor del av Sveriges befolkning. Det är helt oacceptabelt, skriver hon.

Jomshof: ”Har vantolkats”

Richard Jomshof själv skriver på Facebook att hans uttalande har ”vantolkats” och att han aldrig varit ute efter att recensera enskilda individers tro eller religionstillhörighet.

– Att en enskild individ har en personlig tro är ingenting jag bryr mig om. Som politiker är det därför den politiska delen av islam – det vill säga islamismen – jag kritiserar, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.