Branschfolk varnar för kraftigt övervärderade app-tillverkare. Foto: TT

Varning för ny it-bubbla

Uppdaterad
Publicerad

Det varnas för en ny it-bubbla, Tech Bubble 2.0, i amerikansk affärspress. Branschfolk talar om kraftigt övervärderade app-tillverkare och spelbolag som får det allt svårare att gå runt.

Turbulens och oro har präglat den tekniktunga Nasdaqbörsen sedan toppnoteringen sommaren 2015. Den indextunga Apple-aktien har rasat med 28 procent på tio månader och börsnoteringarna har tvärnitat i år, efter fjolårets inbromsning.

Dramat pågår även utanför börsen, där riskkapitalisternas fonder fylls på i rekordfart samtidigt som många nystartade teknikföretag trots det börjat få allt svårare att hitta ny finansiering, enligt The Wall Street Journal. En trend är att nya investerare allt oftare får väsentligt bättre villkor än tidigare ägare för att skjuta till nya pengar.

Uppblåsta värderingar

”Den största elefanten i rummet är Uber Technologies, värderat till 62,5 miljarder dollar”, skriver The Wall Street Journals Christopher Mims. Han tillägger att den onoterade taxitjänsten Uber knappt går runt ens i Nordamerika, men ändå satsar stenhårt på snabb expansion i Kina och på andra håll.

En annan faktor som för tankarna till alla it-bubblors moder för 16 år sedan är de uppblåsta värderingarna i sektorn. Över 41 procent av de 720 miljarder kronor som dragits in till småbolag i it-sektorn utanför börsen under de gångna 15 åren plockades in under fjolåret, konstaterar Kalifornien-baserade Chriss Street i en artikel på sajten Breibart News.

Inte samma systemrisk

Många andra varnar för att antalet så kallade enhörningar, företag värderade till över en miljard dollar, ser orimligt högt ut.

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på fondkommissionären Remium, jobbade som aktieanalytiker under it-kraschen 2000–2002. Han ser i dag inte samma systemrisk för finansmarknaden som han såg för 16 år sedan.

– Det finns värderingar som säkert kommer att visa sig vara övervärderingar i ett längre perspektiv, men det finns hela tiden. Detta är mer vad vi brukar kalla sektorrotationer, säger han till TT.

Fast även sådana kan slå nog så hårt mot enskilda investerare och sparare.

– Man kan få värden som faller ihop med 70–80 procent, utan problem. Det ser vi hela tiden i sådana här sektorförflyttningar, säger Malmqvist.

Dramatiska kursfall

En tumregel för att värdera bolag är att relatera aktiepriset till vinsten, vilket ger ett så kallat P/E-tal. Bland dagens uppblåsta spel- och applikationstillverkare är det inte ovanligt med värderingar på 40 gånger årsvinsten. Det kan jämföras med H&M:s 22 gånger vinsten eller storbankernas 13 gånger vinsten.

– Det är extremt höga förväntningar inbakade i en sådan aktiekurs. Det innebär att om bolaget i nästa rapport inte motsvarar förväntningarna kan man få en sättning, säger Malmqvist.

– När luften går ur en upphaussad sektor – det kan vara olja, spelbolag, banker, bioteknik – kan kursfallen vara extremt dramatiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.