Tusentals svenska småföretagare har de senaste dagarna fått bluffakturor från en bolag som kallar sig ”Svenska företagarregistret”. Foto: SVT

Varning för ny våg av bluffakturor

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har ett oseriöst företag försökt lura till sig stora summor pengar av småföretagare genom falska fakturor. Och den här gången verkar omfattningen vara ovanligt stor.

– Det handlar om tusentals fakturor på knappt 9 000 kr vardera, säger Ludvig Isacsson, kommunikationsansvarig på Förenade Bolag, ett nätverk av företagare som hjälper drabbade.

I torsdags fick många småföretagare en faktura från Svenska företagsregistret i brevlådan. Mottagarna krävdes på 8 738 kr för annonser som skulle ha publicerats i Svenska företagsregistret, en webbsida som inte existerar.

Eva Basch-Kåre, småföretagare i Stockholm, var en av dem som fick en faktura.

– Först så tänkte jag: Hjälp, vad har jag nu gjort, har jag verkligen beställt det här? Sen tänkte jag: Lugn, du har inte beställt något, säger Eva Basch-Kåre.

Många oroliga
Hos nätverket Förenade Bolag i Göteborg började telefonerna ringa. Oroliga företagare hörde av sig och undrade hur de skulle agera. Förenade Bolag kontrollerade det bolag som finns bakom Svenska företagsregistret och fann att det var oseriöst.
– Det hade ingen F-skattsedel, det var inte momsregistrerat och hade dessutom en skatteskuld, säger Ludvig Isacsson.

Förenade Bolag publicerade en varning för Svenska företagsregistret på sin varningslista på nätet. Och på en gång fylldes kommentarsfälten.
– På bara två dygn har över 100 företagare uttryckt sin ilska och det är betydligt fler än det brukar vara, säger Ludvig Isacsson.
– Jag är förvånad över att det är så många samtidigt.

Företaget går inte att spåra
När SVT Nyheter söker upp adressen i centrala Stockholm där Svenska företagsregistret enligt fakturorna ska finnas syns inga spår av bolaget. Och när vi ringer det angivna telefonnumret blir det inget svar.

För Eva Basch-Kåre är bluffakturor inget nytt.
– Det brukar komma ett par stycken per år och så har det varit de senaste åren.
Har du någon gång betalat?
– Ja, dessvärre. Det var för några år sen när jag inte kände mig helt säker och jag vågade inte låta bli. Sen dess har jag bara struntat i att betala och det har inte kommit nya krav efter det, säger Eva Basch-Kåre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer