Trots att det bara är en liten del, 2,5 procent, av den allmänna pensionen som placeras i fonder skapar det en osäkerhet som företag drar nytta av. Foto: TT

Nu varnas det för pensionsbluffar

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndigheten går nu ut och varnar för oseriösa premiepensionsförvaltare. Rekordmånga kunder klagar på att de blivit uppringda av förvaltare som ljuger om att de samarbetar med Pensionsmyndigheten. En del begär också att få kundens mobila bank-id.

De orangea kuverten kan skapa en del ångest. Och det är just det som flera förvaltningsbolag utnyttjar genom att mot en avgift på runt 1.500 kronor om året hålla uppsikt över fondernas utveckling och byta fonder åt kunderna.

Men det här är företag som Monica Petersson på Pensionsmyndigheten vill varna för.

– Problemet är att många av de här företagen uppger sig för att ringa från Pensionsmyndigheten eller att de har ett samarbete med oss. Och det har vi absolut inte, säger hon.

Osäkerhet skapar business

Trots att det bara är en liten del, 2,5 procent, av den allmänna pensionen som placeras i fonder skapar det en osäkerhet som man kan få folk att betala för.

– Vi har fått ett fördubblat antal klagomål jämfört med förra året och många kunder upplever informationen i telefonen som väldigt vilseledande, påträngande och i vissa fall aggressiv. Och det är ju så att kunderna är i ett underläge rent informationsmässigt, säger Monica Petersson på Pensionsmyndigheten.

Bank-id begärs

En del bolag vill också ha kundens mobila bank-id för att kunna genomföra fondbyten i premiepensionen.

– Man kan fundera över om man skulle vilja låna ut sin vanliga legitimation eller pass. Det är ju samma sak och man bör vara uppmärksam när man lämnar ut sitt bank-id till en tredje part, säger Monica Petersson på Pensionsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer