Foto: TT

Vattenfalls brunkolsaffär anmäls till EU

Uppdaterad
Publicerad

En konkurrent till det tjeckiska bolaget EPH som köpte Vattenfalls tyska brunkolsinnehav har anmält den omdiskuterade affären till EU-kommissionen, rapporterar Ekot.

Vattenfalls brunkolsaffär har varit en av de mest omdiskuterade affärerna på länge. Den har kritiserats mycket inom Sverige, dels för att ha svikt Miljöpartiets ideal och dels för att ha varit dyr för Sverige.

Och nu får affären även internationell kritik av ett tysk-mongoliskt bolag, LMMG, som menar att affären inte gått rätt till.

Vattenfall säljer brunkolen

Enligt Ekot ska LMMG, som också varit intresserade av köpa Vattenfalls brunkol, klagat inför EU-kommissionen redan i början på året.

15 miljarder från Vattenfall

Uppgiften om att det tjeckiska företaget får motsvarande drygt 15 miljarder kronor av Vattenfall för att bland annat återställa naturen efter brunkolsbrytningen ska ha gjort det tysk-mongoliska bolaget än mer kritiskt.

Företaget kritiserar nu att de inte fick veta om det medan urvalsprocessen pågick. Man är även kritisk mot att ett statligt bolag bidrar med så mycket pengar till ett privat bolag vid en försäljning.

– Hela den här försäljningsprocessen är anmärkningsvärd. Det säger Friedrich Cramer, advokat för energibolaget LMMG till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet