Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde (Brandenburg). Foto: Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images /TT

Unga stämmer staten för försäljningen av Vattenfalls brunkol

Uppdaterad
Publicerad

– Staten ska säkerställa en god miljö för nästa generation. Det gör man inte genom att sälja Vattenfalls brunkol. Därför kommer vi driva ett skadeståndsmål mot dem, säger Frida Berry Eklund.

På torsdag lämnar en rad ungdomsorganisationer, som Fältbiologerna, nätverket PUSH Sverige och ett 30-tal privatpersoner, in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. I den hävdar de att staten bryter både mot generationsmålet och regeringsformen.

Utdrag ur stämningsansökan:

Vattenfall säljer brunkolen

”Genom att låta Vattenfall genomföra försäljningen har Staten agerat på ett sätt som inte motsvarar de krav som kan ställas med stöd i statens omsorgsplikt om Sveriges invånare och framtida generationers rättigheter avseende miljö, hälsa och egendom. Regeringsformen 1 kap. 2 § säger att: “Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.”

– Det är alltså ett skadeståndsmål vi driver. Alltså skador på våra unga som orsakas av utsläppen, säger Frida Berry Eklund som är en av de som driver stämningen som de kallar Magnoliamålet.

Omdiskuterad affär

Vattenfalls brunkolsaffär har varit en av de mest omdiskuterade affärerna på länge. Den har kritiserats mycket inom Sverige, dels för att ha svikit Miljöpartiets ideal och dels för att ha varit dyr för Sverige. Vattenfall köpte sina brunkolsanläggningar i Tyskland 2001. I början av juli sa regeringen ja till att den tjeckiska energikoncernen Energeticky a Prümyslovy Holding (EPH) får köpa Vattenfalls brunkol i Tyskland.

Magnoliamålet menar att detta är ett klimatsvek och kräver att affären ska stoppas.

– Det är inte omöjligt. Ännu är inte pappren skrivna. Vi hoppas tingsrätten tar upp detta som ett skyndsamt ärende och då kan det ske på en vecka, säger Frida Berry Eklund.

Affären har också försenats på grund av ett ärende hos EU-kommissionen. Det är ett konkurrerande bolag som anmält Vattenfall och hävdar att affärsupplägget strider mot EU-regler eftersom man betalar mångmiljardbelopp till köparen.

Regeringen avvaktar med kommentar

SVT Nyheter har sökt statsminister Stefan Löfven för en kommentar, men han finns inte tillgänglig för en kommentar i dag och hänvisar till näringsminister Michael Damberg som heller inte kommenterar detta innan de sett ansökan.

I den tänkta affären ingår fyra kolkraftverk: Boxberg, Jänschwalde och Schwarze Pumpe samt enhet R vid Lippendorf. Därtill kommer gruvverksamhet i Jänschwalde, Nochten, Reichwalde och Welzow-Süd. Två av kraftverken ska dock ställas av under 2018-2019 för att ingå i den tyska kraftreserven i fyra år.

Enligt Magnoliamålet kommer EPH släppa ut mer än vad Vattenfall har gjort.

– Vi har räknat ut att de kommer släppa ut 1,2 miljarder ton koldioxid och det är 22 gånger Sveriges årliga utsläpp koldioxid. Det är galna mängder!

– Det bästa hade ju varit om staten behöll brunkolet och la ner verksamheten. Eller åtminstone sålt till en likvärdig ägare. Det här är lika dumt som att sälja läckande kärnkraftverk till Finland, säger Frida Berry Eklund som kommer att vara med på torsdag morgon när stämningsansökan lämna in till tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet