Växande Ikea får ny vd

Publicerad

Han har jobbat 22 år inom Ikea och varit assistent åt Ingvar Kamprad. Nu blir Jesper Brodin chef för hela koncernen, men uppdraget att fortsätta expandera.

Jesper Brodin började inom Ikeakoncernen samtidigt som sin företrädare Peter Agnefjäll. Under några år i början på 2000-talet var han assistent åt Ingvar Kamprad. De senaste åren har han haft ansvar för sortiments- och produktutveckling.

– Jag har haft en fantastisk resa i Ikea. Jag har jobbat nära Peter i flera år. Att nu få ta ledarskapet är otroligt inspirerande, säger Jesper Brodin.

Under hans tid som högsta chef för produktutveckling har Ikea tagit steg i att göra bättre produkter till lägre priser, tycker han.

– Vi har positionerat Ikea inom democratic design. Det handlar om att göra bra produkter på ett bra sätt, både vad gäller kvalitet, hållbarhet och funktion, till ett lågt pris.

Känna till kulturen

Att den nye vd:n skulle ha en stark förankring i bolaget var ett av kraven. Lars-Johan Jarnheimer, styrelseordförande i INGKA Holding Supervisory Board, tror att det skulle vara svårt att rekrytera någon utifrån.

– Det är värderingsstyrt bolag och den interna kulturen är viktigare här än den kanske är på andra håll, säger han.

Peter Agnefjäll har varit vd i fem år. Strategin som gällt under hans tid ligger fast: Ikea ska växa. I dag finns man på 28 marknader. Nummer 29 är på väg, ett varuhus öppnas snart i Belgrad i Serbien.

– I Sverige har vi 20 varuhus på 10 miljoner personer. I stora Kina har vi 21 varuhus. Det betyder att det är många hundra, för att inte säga tusen, varuhus vi behöver bygga innan vi närmar oss de talen vi har i Sverige, säger Peter Agnefjäll.

I strategin ingår också att utveckla Ikea digitalt. E-handel finns i dag på omkring hälften av bolagets marknader.

Långa dagar

Tillväxten ska, enligt Ikea, ske på ett hållbart sätt.

– Vi har investerat i 730 000 solpaneler och 415 vindkraftverk, vilket betyder att det för första gången i Ikeas historia finns fler vindkraftverk än varuhus, säger Peter Agnefjäll.

Han tycker att det är en bra tidpunkt att lämna över stafettpinnen.

– Man jobbar 365 dagar om året, 10, 12, 15 timmar om dagen. Nu ska jag ta några veckors extra semester och tänka igenom vad jag ska göra.

Jesper Brodin tillträder den 1 september. Innan dess går flytten från småländska Älmhult till Leiden, Nederländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.