”Vi virkade och hade fotbad”

Uppdaterad
Publicerad

Innehållslösa aktiviteter, låg bemanning och hög personalomsättning. Tidigare deltagare och anställda är mycket kritiska till verksamheten hos bolaget Personalstrategerna, som fått miljoner för att hjälpa arbetslösa över hela landet.

Mikael Glännström skulle få en arbetslivsinriktad rehabilitering hos Personalstrategerna i Örebro. Den skulle ta honom närmare arbetsmarknaden, men Mikael berättar om aktiviteter långt från arbetsmarknaden.

– Det var olika, vi snackade om stress och ibland så virkade vi och ibland hade vi fotbad också.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

– Det är ju inte skadligt att virka och ha fotbad, men problemet är ju att det leder ju inte till något jobb.

Läs mer: Flera stormar kring Personalstrategerna

”Aldrig tillräcklig personal”

När Mikael Glännström i höstas gick ut på sin blogg och i Sveriges Radio förnekade företaget både virkning och fotbad, men Mikael är inte ensam om att vara kritisk.

Catrin Hedqvist jobbade på Personalstrategerna på flera olika orter under fjolåret.

– Under den tiden som jag arbetade var vi aldrig tillräckligt med personal, det var alldeles för många deltagare vi hade ansvar för, och det var väldigt pressat arbetsmässigt.

Läs mer: Anställda i norr vittnar om missförhållanden

Vill inte intervjuas av SVT

Företagets vd Per Fredriksson vill inte medverka i någon intervju. Via mejl kommenterar han kritiken om dålig bemanning:

“Vi försöker alltid ha rätt bemanning, varken mer eller mindre. Vi följer avtalen mellan oss och Arbetsförmedlingen.”

På en punkt ger han kritikerna rätt: det har förekommit virkning på programmet i Örebro där Mikael Glännström deltog. Däremot inget fotbad, enligt Per Fredriksson.

Hjälp SVT att granska företagen som lovar hjälp till arbetslösa. Lämna ditt tips och diskutera granskningen här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet