Hotellentreprenören Petter Stordalen är en av de nya ägarna till flygbolaget Ving efter att Thomas Cook gått i konkurs. Foto: Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Norska miljardären Petter Stordalen ny ägare i resebolaget Ving

Uppdaterad
Publicerad

Norska miljardären Petter Stordalen köper tillsammans med Altor och TDR Capital resebolaget Ving. Men först sätts Ving Sverige i konkurs, för att direkt köpas upp av den nya koncernen.

Under stort rabalder gick Vings ägare Thomas Cook i konkurs i september. Tusentals resenärer, framför allt britter, blev strandsatta på sina resmål och mängder av turister i flera länder, bland andra Sverige, kom inte med sina flyg.

Sedan dess har det spekulerats kring vem som skulle ta över den ännu lönsamma nordiska delen av resekoncernen Thomas Cook, där Ving ingår.

Nu står det klart att den norska miljardären Petter Stordalens bolag Strawberry Group tillsammans med bolagen Altor och TDR Capital går in som ägare för den nordiska rörelsen, där även Spies och Tjäreborg ingår.

– Jag har gjort många affärer i mitt liv, men den här är speciell, säger en uppspelt Stordalen under presskonferensen.

– Ving har alltid gått bra. Ving gjorde allt rätt, och Thomas Cook gjorde allt fel.

Rekonstruktion av Vinggruppen

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget och TDR Capital resterande 20 procent, enligt ett pressmeddelande. Alla bolag kommer att flyttas över till en ny koncern. Några av de svenska bolagen, däribland Ving Sverige, kommer därför att försättas i konkurs för att sedan tas över av den nybildade koncernen. Även Thomas Cook Northern Europe och Thomas Cook Nordic Holding försätts i konkurs.

De nya ägarförhållandena innebär att Ving för första gången på decennier får ett nordiskt majoritetsägande. Det påverkar inte resenärernas nuvarande eller kommande resor, enligt Ving. Däremot är Vings bokningssystem stängt under onsdagen.

Ving, Spies och Tjäreborg kommer att behålla sina namn, men flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia kommer att byta namn.

”Komplicerad process”

Magnus Wikner, koncernchef på Ving, säger att det har varit en komplicerad process att hitta en ny ägare, men att det har gått snabbt. 

– Det här är en historisk dag i vårt företags drygt 60-åriga historia. Det är första gången vi har personalinformation och presskonferens samtidigt.

Magnus Wikner beskriver också tiden runt konkursen.

– Det skapade enormt stort kaos och också stor oro. På söndagen visste vi inte om vi skulle klara av det och på måndagen fick vi ställa in alla flyg.

Experten: Positivt för Ving

För branschexperten Håkan Wasén, som bevakat konsumentfrågor och i synnerhet flygverksamhet under 20 års tid, är nyheten om att Petter Stordalen går in som köpare oväntad men positiv.

– Att det var just Stordalen var lite förvånande. Men han är en frisk entreprenör, och det blir perfekt för Ving tror jag.

Ett frågetecken som Wasén anses bör redas ut så fort som möjligt är dock hur det nya bolaget rent praktiskt tar över de resor som resenärer köpt av det gamla bolaget.

– De har ju sagt att resorna inte kommer påverkas, men det måste tydliggöras hur det nya bolaget tar över resorna i och med konkursen. Det kommer nog många kunder som köpt resor under våren vilja veta, säger han.

Strawberry Group

Bolaget, som består av 11 företag, ägs av Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen och Jakob A. Stordalen. Bolaget investerar främst inom fastigheter, finans, hotellverksamheter och konst.

Altor

Altor är ett svenskt riskkapitalbolag som tidigare har investerat i bolag som Dustin, Helly Hansen, SATS och Carnegie.

TDR Capital

TDR Capital är en brittiskt förvärvsfond, som ”investerar och ingår partnerskap med mellanstora europeiska bolag”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer