H&M:s vd Karl-Johan Persson Foto: Scanpix

Vinstfall för Hennes & Mauritz

Uppdaterad
Publicerad

Klädjätten Hennes & Mauritz redovisar en vinst före skatt på 6.636 miljoner kronor för perioden september-november 2012, det fjärde kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period räkenskapsåret före gjorde bolaget en vinst på 6.802 miljoner kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 6.892 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Delårsrapporter januari 2013

Omsättningen uppgick till 32.502 miljoner kronor, jämfört med 30.952 miljoner kronor ett år tidigare.

Oförändrad aktieutdelning

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 9:50 kronor per aktie, vilket är en oförändrad nivå jämfört med i fjol.

Försäljningen i fjärde kvartalet ökade med 9 procent, mätt i lokala valutor och jämfört med samma period föregående år. I jämförbara butiker var försäljningen oförändrad.

Bruttomarginalen uppgick under fjärde kvartalet till 61,6 procent, jämfört med 61,9 procent motsvarande period 2011.

Expanderar i Kina och Japan

H & M räknar med att expandera med 325 nya butiker netto under 2013, inte minst i Kina och Japan, skriver vd Karl-Johan Persson i en kommentar.

Under 2012 öppnade kedjan 304 nya butiker, netto, vilket ledde till ett nät med totalt 2.800 butiker på 48 marknader och med fler än 104.000 medarbetare.

”Vi har stor respekt för det makroekonomiska läget och hur det kan komma att påverka konsumtionen på många av våra marknader, men vi tror mycket på vårt erbjudande och är övertygade om att H & M kommer att fortsätta att stå sig starkt”, skriver Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delårsrapporter januari 2013

Mer i ämnet