Foto: TT

Volkswagen förnekar att vd får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Volkswagens vd Martin Winterkorn kommer att kämpa för att stanna kvar på sitt jobb. Det säger han i dag i ett videoklipp direkt på Volkswagens hemsida, där han även ber om ursäkt för den avgasskandal som skakar den tyska biljätten.

Den tyska tidningen Tagesspiegel rapporterade tidigare i dag att Volkswagens vd Martin Winterkorn skulle få sparken till följd av det fusk som avslöjats i miljoner av företagets bilar.

Beslutet kommer skulle tas på ett styrelsemöte på fredag, uppger tidningen, och Winterkorn skulle ersätts av Porschechefen Matthias Müller.

Volkswagens utsläppsbluff

Volkswagen tillbakavisade dock snabbt tidningens uppgifter.

– Det är bara nonsens, säger en talesman för Volkswagen på huvudkontoret i Wolfsburg.

”Oändligt ledsen”

På eftermiddagen publicerade Volkswagen också ett kort videoklipp på sin hemsida där Winterkorn själv framför sina ursäkter för det inträffade, och lovar att företaget själva ska gå till botten med affären.

– Jag är oändligt ledsen att vi har svikit detta förtroende. Jag ber våra kunder, myndigheter och hela offentligheten om ursäkt i alla former för detta felagerande, säger Winterkorn.

Han riktar sig också direkt till Volkswagens alla anställda, och säger att de förtjänar bättre än att alla misstänkliggöras på grund av det inträffade.

– Oregelmässigheterna hos dieselmoterer i vår koncern går emot allt vad Volkswagen står för.

”Ska göra allt för att återvinna förtroendet”

– Jag ger mitt ord på att ordna all nödvändig insyn och öppenhet. Vi ska göra allt för att återvinna förtroendet steg för steg, säger Winterkorn i klippet.

Han säger också att han kommer att göra allt för att få stanna kvar på vd-posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet