AB Volvos vd Martin Lundstedt i samband med intervju om delårsrapporten. Foto: Adam Ihse/TT

Volvo faller på börsen efter kvartalsrapport

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilsjätten Volvos vd Martin Lundstedt är nöjd.

– Ett mycket gediget resultat, säger han i en första kommentar till rapporten för andra kvartalet. Men marknaden är inte lika positiv. Aktien faller på en tidig börs med 2–3 procent.

AB Volvo presenterade sin rapport för andra kvartalet på tisdagsmorgonen. Och VD Martin Lundstedt var nöjd:

– Starkt presterat av hela organisationen givet den situation vi har med brist på insatsvaror. Att komma ut med en stark rörelsemarginal är ett styrkebesked, säger han.

Vinsten före skatt landade på 11 265 miljoner kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med en förlust på 90 miljoner kronor för samma period i fjol.

Omsättningen uppgick till 90 561 miljoner för andra kvartalet. Under motsvarande kvartal i fjol var den 73 227 miljoner kronor. Volvo har levererat 45 670 lastbilar under kvartalet, och har fler leveranser i sikte. Total orderingång låg på 57 961 lastbilar.

Möta efterfrågan

– Vi kommer att försöka möta den här efterfrågan med stadig ökning av våra dagsvolymer. Det betyder att vi kommer trycka kapaciteten till bristningsgränsen, säger Martin Lundstedt.

– I Kina ser vi de första tecknen på en liten avmattning. Vi har redan tidigare sagt, och till och med varnat lite för, att det kan finnas en bubbelrisk. Nu ser vi att den här marknaden fortsätter att korrigeras.

Problemet fortsätter

Lundstedt konstaterar att trots att problem med halvledarbrist och andra insatsvaror har orsakat stopp i tillverkningen så går det ändå bra för Volvo. Men problemen kommer att fortsätta, tror han.

”Det kommer att bli ytterligare störningar och stopp i både tillverkning av lastbilar och i andra delar av koncernen under det andra halvåret”, skriver han i rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.