Fordonsjätten Volvos styrelse vill att likviden från försäljningen av UD Trucks ska delas ut till aktieägarna. Det rör sig om en utdelning på 9:50 kronor per aktie, sammanlagt cirka 19 miljarder kronor. Foto: SVT

Volvo ger 19 miljarder extra till aktieägarna

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilstillverkaren AB Volvo kallar till extrastämma för att dela ut ytterligare 19 miljarder till aktieägarna. I våras fick Volvo kritik för rekordutdelningen på 30 miljarder, trots att företaget fått Coronastöd.

Det har varit många turer kring Volvos aktieutdelning detta år.

I Våras på bolagsstämman blev det både ordinarie utdelning och en extrautdelning, på totalt 30 miljarder.

Svenskt rekord i utdelning

Ett svensk rekord i aktieutdelning kunde SVT berätta om då. Utdelningarna fick kritik, bland andra av finansministern Magdalena Andersson eftersom Volvo mottagit stora statliga stöd under pandemin. Då höjdes röster om att företaget borde betalas tillbaka stöden, om de hade så gott om pengar. Volvos vd Martin Lundstedt påtalade då att företaget helt avstod från aktieutdelning förra året.

Nu kallar man till en helt ny extrastämma, för att kunna genomföra en ytterligare utdelning på 19 miljarder. Totalt nära 50 miljarder i utdelningar detta år om det godkänns av bolagsstämman. 

– Skälet att vi har extrastämman är för att aktieägarna skall kunna ta ställning till utdelningen, säger kommunikationsdirektör Claes Eliasson till SVT. 

Volvos styrelse beskriver att det handlar om pengar man fick in vid försäljningen av UD Trucks i våras, som man nu vill dela ut till aktieägarna. Men affären var känd redan i höstas. 

”Tycka vad man vill”

Hade man då kunnat dela ut alla pengar på ordinarie bolagsstämma, eller ville man hålla nere kritiken om stora aktieutdelningar? Enligt Claes Eliasson, var försäljningen inte formellt slutförd, när bolagsstämman ägde rum:

– Vi hade avslut på den försäljningen tror jag samma dag som bolagsstämman, så det hade inte gått. Och gällande kritik så har väl alla rätt att tycka vad man vill, men förslaget bygger ju på att vi har en stark finansiell ställning, säger han till SVT:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.