”Peking kan göra livet surt för enskilda svenska företag, men totalt sett är svensk varuexport till världens näst största ekonomi ändå inte mer än 5 procent”, skriver SVT:s techkorrespondent Alexander Norén. Foto: Andy Wong/AP/TT

”Peking kan göra livet surt för vissa svenska företag”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dagens besked sätter ytterligare en 5G-spik i den svenska Huawei-kistan. Vi stänger ute det kinesiska bolaget tydligare än de flesta andra länder. Frågan är vad vårt tydliga ställningstagande i det globala techkriget kommer kosta svenska exportföretag?

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Beskedet från Förvaltningsrätten bekräftar att PTS gjorde rätt i att lyssna på Säpo och Försvarsmakten när de förbjöd teleoperatörerna från att använda sig av utrustning från Huawei i byggandet av det svenska 5G-nätet. Det är ett explicit Huawei-förbud (som även omfattar den andra kinesiska tillverkaren ZTE) som är tydligare än de flesta andra länders ställningstagande i frågan.

Många vill inte kalla ett äpple för ett äpple, av rädsla för att straffas av äppelhandlaren. Tittar man runt i EU så är det få länder som uttryckligen nämner Huawei vid namn när de formulerat reglerna för vilka som får leverera utrustning till 5G. Det talas om att bolag ”som är under inflytande av auktoritära stater” inte är lämpliga. Som i Tyskland till exempel, där förbundskanslern Angela Merkel länge varit försiktig med att tala om Kina som en motståndare, på samma sätt som USA gör. Kina är Tysklands viktigaste handelspartner. Nästan var tredje Mercedes säljs i Kina.

Sverige på samma kurs som USA

Ericsson, som man kunde trott skulle jubla inombords över att en konkurrent slagits bort från den svenska spelplanen, är i själva verket rädd för att straffas i Kina. Jacob Wallenberg, vice ordförande i Ericsson och ordförande i Ericssons storägare Investor, kände sig tvungen att offentligt gå ut och säga att det är ”angeläget att Huawei får verka i Sverige”. H&M, som nyligen bojkottades i Kina, vaktar numer sin tunga väldigt noga i Xinjiang-frågan. Peking kan göra livet surt för enskilda svenska företag, men totalt sett är svensk varuexport till världens näst största ekonomi ändå inte mer än 5 procent.

Genom det här Huawei-förbudet är vi på exakt samma kurs i frågan som världens (än så länge) största ekonomi, USA. Att Trump bytts ut mot Biden i Vita Huset ändrar ingenting. Biden är minst lika mycket på krigsstigen mot Kinas växande roll inom global handel och teknologi. När han var här i Europa nyligen försökte han få med EU som tydlig allierad i Kina-frågan. Bland annat vill han att USA och EU ska samarbeta just kring 5G, halvledare och andra teknologier som är av avgörande betydelse för ekonomins utveckling.

Kan bli dyrare att bygga 5G-nät

Storpolitiken åt sidan, vad innebär det här för oss som konsumenter?

Att det kanske blir lite dyrare att bygga 5G-nät med mindre konkurrens om uppdragen. I princip kan Ericsson och Nokia dela upp marknaden mellan sig i den del av världen som räds Kina-tech. Det bidrar också till en global uppdelning av teknologisk utveckling där vi kan få en standard som utvecklas för Kina och en för resten av världen. Det betyder absolut inte att Kina halkar efter. De är så långt fram på så många områden, och så stor marknad i sig, att de inte kommer ha några problem att hävda sig.

Fakta 5G

5G är en förkortning för femte generationens trådlösa dataöverföring.

5G möjliggör dataöverföringar med en teoretisk maxhastighet på 10 gigabit per sekund, alltså hundra gånger snabbare än de snabbaste 4G-nätverken i dag.

Det finns redan teleoperatörer som erbjuder 5G lokalt i Sverige, men det är ny teknik på gamla vägar. Hastigheten är bara marginellt snabbare än 4G. Först med de riktiga 5g-näten, vars frekvenser auktioneras ut den 10 november, kommer hastigheten att ta fart på allvar.

Inledningsvis lär privatpersoner inte märka särskilt stor skillnad mellan 4G och 5G. I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att ha användning av det kraftfullare nätet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.