”Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga”, skriver Säpochefen Klas Friberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Säpo-chefen: ”Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) säger att beslutet om att utestänga Huawei från svenska 5G-nät har sin grund i den nya lagstiftning som trädde i kraft vid årsskiftet. Han kallar den ”en av världens tuffaste säkerhetslagstiftningar”.

”Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet”, skriver Säpo-chefen Klas Friberg i en kommentar.

Lagen ger Säkerhetspolisen och Försvarsmakten möjlighet att yttra sig över säkerhetskrav i samråd med Post- och Telestyrelsen som auktionerar ut 5G-licenserna. Det är det som nu har skett inför 5G-auktionen i november.

– Därmed så får vi ett betydligt säkrare 5G-nät än vad som hade varit fallet med den tidigare lagstiftningen, säger Anders Ygeman till nyhetsbyrån TT.

Ser du kinesiska bolag som ett hot mot Sveriges säkerhet?

– Det är en bedömning som våra säkerhetsmyndigheter måste göra. De har i tidigare rapporter konstaterat att det förekommer spionage mot Sverige, men det är myndigheternas bedömning, säger Ygeman och fortsätter:

– Den lagstiftning som Sverige har tar inte sikte på ett enskilt land eller något enskilt företag.

Säpo: Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet

Säpochefen Klas Friberg är dock mer specifik i sin kommentar.

”Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling. Det här måste vi förhålla oss till när framtidens 5G-nät byggs. Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet”, skriver han.

Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS, utvecklar resonemanget om hotet från Kina.

Enligt henne handlar det inte om att tekniken från Huawei och ZTE gör Sverige tekniskt sårbara.

-Det handlar om exponering för annan stats rättsordning. Utifrån det har man sett att man bör göra sig av med beroende från Huawei, men även andra utlandsberoenden, säger Anna Beckius till TT.

Hoppas att Ericsson inte drabbas

Digitaliseringsminister Ygeman hoppas att de höga säkerhetskraven inte leder till att Kina svarar genom att stänga ute Ericsson.

– Kina är och kommer att vara en viktig handelspartner för Sverige, säger Anders Ygeman.

Fakta 5G

5G är en förkortning för femte generationens trådlösa dataöverföring.

5G möjliggör dataöverföringar med en teoretisk maxhastighet på 10 gigabit per sekund, alltså hundra gånger snabbare än de snabbaste 4G-nätverken i dag.

Det finns redan teleoperatörer som erbjuder 5G lokalt i Sverige, men det är ny teknik på gamla vägar. Hastigheten är bara marginellt snabbare än 4G. Först med de riktiga 5g-näten, vars frekvenser auktioneras ut den 10 november, kommer hastigheten att ta fart på allvar.

Inledningsvis lär privatpersoner inte märka särskilt stor skillnad mellan 4G och 5G. I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att ha användning av det kraftfullare nätet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.