”Landsbygden kommer att få del av teknikutvecklingen när det finns kommersiella villkor som stöder det”, säger PTS generaldirektör Dan Sjöborg till SVT. Foto: Christine Olsson/TT

Landsbygden kan snuvas på den nya mobiltekniken

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygden riskerar att hamna i mobilskugga för den nya tekniken 5G. Det finns nämligen inga krav på utbyggnad och täckning för de operatörer som köper mobillicenserna.

Nu i juni gör Post- och Telestyrelsen, PTS, de sista konsultationerna inför auktionen av licenserna för den framtida mobiltelefonitekniken – så kallad 5G. Den operatör som sedan bjuder högst på auktionen i slutet av året vinner licensen. Myndigheten vill ha minst tre operatörer för att konkurrensen ska fungera.

Inga krav på täckning

Däremot planerar PTS inte att ställa några krav på utbyggnad och täckning.

– Landsbygden kommer att få del av teknikutvecklingen när det finns kommersiella villkor som stöder det, säger PTS generaldirektör Dan Sjöborg till SVT.

Det innebär att det alltså är operatörerna som kommer att bestämma över hur täckningen i landet ser ut. 5G har dessutom en kortare räckvidd än föregående teknikgenerationer vilket gör täckningen dyrare för företagen. Svensk landsbygd med långa avstånd kan därmed få svårt att hävda sig.

Ministern kritiserar inte

Anders Ygeman (S) är i sin roll som digitaliseringsminister ansvarig för frågan. SVT:s frågar honom om det är bra att staten avhänder sig möjligheten att påverka täckningen.

– Vi kommer att behöva styra marknaden för att alla får bra mobiltäckning där de bor och verkar, och de är också de mål som Riksdagen har ställt sig bakom, svarar Anders Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.