Missnöjet kring uteblivet bredband växer bland boende och företagare på Österlen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Växande missnöje med Österlens bredbandsskugga

Uppdaterad
Publicerad

Klyftan växer mellan de som har och inte har – tillgång till snabbt fiberinternet.
I Simrishamn är 90 procent av hushållen nu anslutna men på landsbygden tycks den utlovade fiberutbyggnaden dröja. Nu växer missnöjet bland boende och företagare i Österlens bredbandsskugga.

– Fiberdragningen är igång igen, men fortfarande väntar cirka 1 000 fastigheter utanför tätorterna på att få fiber. Det är klart att många börjar bli frustrerade, berättar Anders Nyman, bredbandssamordnare i Simrishamns kommun.

Michael Mehler driver café och hantverksbutik på kustvägen mellan Simrishamn och Skillinge och har sedan 2014 skrivit på tre kontrakt om fiberanslutning. I samtliga fall har entreprenörerna dragit sig ur till följd av förseningar och tekniska problem.

Ingen vill dra fiber

– Man kan bara hoppas att det löser sig på sikt, tillgång till fiber är helt avgörande om det ska gå att leva och försörja sig på landsbygden, särskilt för oss inom besöksnäringen, säger han.
 


Än dystrare ter sig framtiden för de boende längs Eljarödsvägen utanför Vitaby. Trots två års uppvaktning av olika bredbandsbolag har ingen varit intresserad av att dra fiber till deras fastigheter. Och inom något år väntas Telia lägga ner det fasta telefonnätet, som idag förser dem med ADSL-uppkopling, TV och fast telefoni.

”Vi är redan en vit fläck på kartan”

– Eftersom mobiltäckningen är obefintlig på många platser är vi redan en vit fläck på kartan. Den dag Telia klipper telefonkabeln är vi helt frånkopplade från världen, då kan många härute inte ens ringa 112 efter ambulans, säger Bengt Sagnert, en av de tolv berörda fastighetsägarna.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiberutbyggnaden i Skåne

Mer i ämnet