Lisbet Smolka Ringholm räknar med att det kommer mer pengar för fibersatsningar i glesbygd Foto: Tora Dahlström

Det finns hopp – nya pengar till bredband på landet

Publicerad

Riktade statliga pengar kan få aktörer och kommuner att satsa på bredband på de ställen där det är som absolut svårast och kanske minst lönsamt. I mars tas beslut om vilka som ska få del av den sista potten bredbandspengar i den nuvarande omgången, men mer stöd ser ut att komma.

– Hur mycket pengar och på vilket sätt vet vi inte, men man glömmer inte bort landsbygden. Det är inte så att det är kört efter 2020 utan det kommer fortsatt att finnas insatser, säger Lisbet Smolka Ringholm som är handläggare för bredbandsstöd på länsstyrelsen i Skåne.

Troligen blir det post- och telestyrelsen som kommer att ansvara för fördelningen av pengar efter år 2020 och inte länsstyrelserna som idag, och förhoppningen är att enskilda fastighetsägare kommer att kunna söka. Idag måste man bilda en förening med till exempel grannar om man som privatperson vill ta del av de statliga stöden.

Hör Lisbet Smolka Ringholms syn på framtidens bredbandssatsningar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiberutbyggnaden i Skåne

Mer i ämnet