Här är det svårast och lättast att få fiber

Publicerad

Det kryper i kroppen på många skåningar av frustration och irritation över den långsamma fiberutbyggnaden på landsbygden. Det visade chatten vi hade med er tittare om bredband i Skåne. – Jag har koll på de här fastigheterna och jag jobbar med att förbättra deras förutsättningar, säger Eric Nerme Nordehammar, analytiker på Region Skåne.

Eric Nerme Nordehammar har byggt en GIS-modell, ett system av kartor som i detalj visar var det är lättast och svårast att få fiber i Skåne idag.

När han började jobba med bredbandsfrågor för några år sedan insåg han att det fanns ett informationsvacuum. Kunskapen hos kommunerna och regionen var väldigt dålig. På försök byggde han under sin semester 2017 upp systemet, som visade sig fungera alldeles utmärkt.

– Det kartorna har gjort är att fylla vacuumet med vetskap  om utmaningar, förutsättningar, kostnader och vad vi kan göra för att få mer fiber på landsbygden, säger Eric Nerme Nordehammar.

Kolla in kartorna i klippet ovan och se hur det ser ut där du bor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiberutbyggnaden i Skåne

Mer i ämnet