Visa alla (2)

Tittarna rasar mot långsamma fiberutbyggnaden i Skåne

Publicerad

Nästa år ska 95 procent av skåningarna ha tillgång till bredband. Men SVT Nyheter Skånes tittare vittnar om stora problem med utbyggnaden både på landsbygden och i stan.

Onsdagsförmiddagens chat om utbyggnaden av bredband gav en enorm respons. Mängder av SVT Nyhets tittare hörde av sig – de allra flesta uttryckte frustation över den långsamma utbyggnadstakten av fibernätet.

Många ifrågasatte att de uppsatta målet på 95 procents bredbandstillgång nästa år verkligen kommer att nås.

Under de närmaste dagarna kommer vi att fortsätta spegla problematiken i reportage på vår sajt och i TV.

SVT rapporterade · Är du nöjd med fibertillgången i Skåne

08.59
Hej och välkomna! Vi har redan fått många mail angående fiberutbyggnaden. Kul! Nu drar vi igång.
09.01
Vi har fått mail från Christian Kruse:
 
Jag bor i Saxtorpskogen och när jag flyttade dit var det fullständigt omöjligt att använda trådlöst internet på grund av radioskugga.
Beställde fiber från Landskrona Stadsnät. Tog cirka två månader från beställning till att det kunde installeras som tidigast. Kostade 20.000 men fungerar hur bra som helst.
 
09.03
Nöjd med tillgången (Malmö) men inte nöjd med att dem som Malmö stad slutit avtal med alt. samarbetar med sk stadsnätet innebär att man inte kan välja vem som skall vara operatör. Av denna anledning har vi i dagsläget valt att inte koppla in fiber då det inte är valfrihet.


09.10
För ca ett år sedan fick vi en box på väggen inomhus och en ledning grävdes från tomtgränsen till huset. I dagarna har två jättetrevliga killar grävt upp hela Hallandsåsen känns det som. Mycket svårt jobb då åsen består av grus och stora stenar.
Vi är mycket imponerade av deras jobb och gläder oss åt att snart slippa förlita oss på Telias koppartrådar för vårt internet.
Birgitta Hernestam Drakabygget Örkelljunga kommun
@BirgittaHernestam - Hej Birgitta! Det låter ju fantastiskt.
09.14
Nej det är en katastrof.
Bor några kilometer utanför Gärsnäs, har internet via telefonjacket....
Vad gör jag när det försvinner?
@ElisabetBengtsson - Hej Elisabet! Vi tar upp motsvarande problem i vårt inslag idag som du kan se här på sajten eller i våra sändningar ikväll. Det verkar vara många som har samma problem. Simrishamns kommun har en bredbandssamordnare. Hoppas du kan få svar från honom. Vi kommer även försöka få svar från ansvariga i Region Skåne.
09.15
Hur ska man uppnå dessa 95% då en hel del privata fastighetsägare ute i bygden och mindre orter säger, nej...våra hyresgäster behöver inte eller att de helt enkelt inte vill tillgodose sin fastighet med fiber. Då blir det väl inga 95%?
@SaknarFiber - Hej! Bra fråga. Vi tar med oss den när vi träffar ansvariga i Region Skåne imorgon.
09.22
I Ystad bedriver man fiberutbyggnaden i ett projekt ´öppet stadsnät´. Trots att jag bor mitt i stan kommer jag inte att få fiberuppkoppling eftersom utbyggnaden bygger på att det finns ett tillräckligt stor intresse i det område som jag bor i. Så ett centralt boende är ingen garanti för fiberuppkoppling.
09.25
Jag är inte nöjd. Det blev för dyrt, så jag beställde inte. Min brorsa betalade 8' i Karlskrona men Simrishamn vill ha minst 20'. ADSL får funka tills vidare för mig!
Fiber skulle ju vara en rättighet och nödvändighet för folket!
@MickepåÖsterlen - Hej Micke! Ja, det verkar vara väldigt olika priser beroende på var man bor. Dyrare på landsbygden än i städerna. Tur att du har fungerande adsl.
09.27
Nu har vi väntat i 2 år på att IPONLY ska lyckas koppla ihop ledningar med internet. Tyvärr har genomförandefasen mycket övrigt att önska!
@Sjölin - Hej! Ni är många som har synpunkter på IP-Only och Diba har varit i kontakt med dem för att få svar. Vi återkommer så fort de hör av sig!
09.29
Vi har varit lovade fiber i 3 år nu av IP-only men ingenting händer ute på landsbygden.. de skyller bara på markavtal hit och markavtal dit. Då kanske man inte heller kan lova så mycket som de gör
@Daniel - Hej Daniel!  Vi har varit i kontakt med IP-Only och vi återkommer med deras svar så fort de hör av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fiberutbyggnaden i Skåne

Mer i ämnet