5G – det nya digitala ”kalla kriget”

Uppdaterad
Publicerad

I det digitala kalla kriget mellan Washington och Peking har den lilla önationen norr om de brittiska öarna hamnat i skottgluggen. USA varnar för att använda Huawei medan Kina hotar med ett dråpslag mot fiskexporten om det blir nej till bolaget som 5G-leverantör. Sverige står näst på tur att välja sida.

Runt om i världen tvingas man nu ta ställning: stå på USA:s sida, eller välja att inte bli ovän med Kina. Stridsfrågan: låta Huawei få bygga nästa generations mobilnät, 5G, eller inte.

På Färöarna, som har självstyre från Danmark, har det blivit tydligt vad som står på spel. Här, där den mest inkomstbringande exportvaran är lax, och de största kunderna är kineser, tvingas man nu välja mellan att säga ja till Huawei eller säga hejdå till ett frihandelsavtal med Kina.

Färöarna är beroende av sin fiskexport. Foto: Marco Nilson, SVT

Inför att de färöiska tv-nyheterna skulle intervjua sin handelsminister om 5G-utbyggnaden, togs han åt sidan av sin departementschef för att få en uppdatering av senaste nytt i frågan. Han informerades om att den kinesiske ambassadören vid sitt möte med premiärministern hade låtit förstå att om Färöarna väljer Huawei som leverantör av utrustningen skulle ”alla dörrar stå öppna för ett frihandelsavtal med Kina”.

Men om man valde att nobba Huawei skulle ”ett frihandelsavtal inte komma ifråga”. Det ministern inte tänkte på var att mikrofonen som tv-teamet redan satt på honom var påslagen och att den här hemliga informationen fastnat på band. Skandalen var ett faktum.

”Utpressning”

Med hjälp av en färöisk lag om ”rikets säkerhet” lyckades den lokala regeringen stoppa publiceringen av scoopet 20 minuter innan sändning. Men danska tidningen Berlingske Tidene fick tag på ljudfilen och publicerade en utskrift av samtalet.

– Det här visar att det var utpressning av kineserna mot Färöarna, säger tv-stationen KVF:s nyhetschef Georg Petersen när SVT träffar honom i Färöarnas huvudstad Torshamn.

– Vi är inte många människor på de här öarna, vi ska ta det vi kan. Kan vi ha bra relationer med Kina så är det bra, resonerar fiskaren Jörgen Ragnarsson i Färöarnas största fiskehamn Klaksvik.

Locket på

Regeringen har lagt locket på och hänvisar till att beslutet är upp till det statliga telebolaget Färöya Tele. Där ger man heller inga intervjuer, men skriver i ett mejl till SVT att en strategi för valet av leverantör till 5G är på gång.

Feng Tie, Kinas ambassadör i Danmark, har kommenterat frågan för DR så här:

– Huawei är ett privat bolag, men det är också ett kinesiskt bolag, så som kinesisk ambassadör är det mitt ansvar att se till så att Huawei får en rättvis behandling. Jag hotade på intet sätt färöiska politiker.

SVT:s fotograf Marco Nilson och tech-korrespondent Alexander Norén på plats på Färöarna. Foto: Marco Nilson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.