PTS förbjuder i ett villkor svenska bolag som vill bygga ut 5G-nät att använda teknik från Huawei. Foto: Filip Singer, EPA / TT

Fyra sökande får delta i 5G-auktioner – dörren stängs för Huawei-teknik

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsen (PTS) stänger dörren för produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5G-nät. Bedömningen är att de riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Fyra svenska bolag får vara med i auktionerna om 5G-tillstånd i frekvensbanden.

De bolag som, enligt pressmeddelandet, får vara med om auktionerna för tillstånd i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden är Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom.

Auktionen planeras till den 10 november och väntas ta omkring 10 dagar.

Säkerhetsprövning

För att få delta i auktionen är villkoret att bolagen inte får använda produkter från kinesiska Huawei eller ZTE.

Villkoret är ett resultat av en förhandsprövning i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, i enlighet med den nya lagstiftning som trädde i kraft 1 januari 2020. Syftet är att säkerställa att radioanvändningen inte riskerar att skada Sveriges säkerhet.

”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige”, skriver Säpochefen Klas Friberg i en kommentar.

Flera länder, med USA i spetsen, har förbjudit Huaweis utrustning för utbyggnad av 5G. Detta efter påståenden om att Huawei har nära kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet. Farhågan är att Kinas regering via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information. Huawei har kategoriskt förnekat att företaget skulle ha band till den kinesiska regeringen.

Forskaren Jerker Hellström på Totalförsvarets Forskningsinstitut säger dock till SVT att den kinesiska underrättelselagen gör det obligatoriskt för kinesiska företag och privatpersoner att bistå underrättelsetjänsten med att samla in information.

Fyra år på sig för att rensa ut kinesisk teknik

De svenska mobiloperatörerna har i dag en stor mängd utrustning från Huawei i de svenska mobilnäten. Huawei är också världens största leverantör av mobilnät, sedan man för några år sedan gick om Ericsson.

De fyra bolagen, som ska delta i auktionerna, får till den 1 januari 2025 på sig att rensa ut teknik från Huawei och ZTE om produkterna ingår i den befintliga utrustningen som krävs för 5G-verksamheten. Men enligt vad SVT Nyheter erfar innebär PTS-villkoren i praktiken att de svenska bolagen tvingas rensa ut all kinesisk teknik oavsett om det gäller 4G eller 5G.

Fakta 5G

5G är en förkortning för femte generationens trådlösa dataöverföring.

5G möjliggör dataöverföringar med en teoretisk maxhastighet på 10 gigabit per sekund, alltså hundra gånger snabbare än de snabbaste 4G-nätverken i dag.

Det finns redan teleoperatörer som erbjuder 5G lokalt i Sverige, men det är ny teknik på gamla vägar. Hastigheten är bara marginellt snabbare än 4G. Först med de riktiga 5g-näten, vars frekvenser auktioneras ut den 10 november, kommer hastigheten att ta fart på allvar.

Inledningsvis lär privatpersoner inte märka särskilt stor skillnad mellan 4G och 5G. I huvudsak är det industrin, i form av uppkopplade prylar, självkörande bilar med mera som kommer att ha användning av det kraftfullare nätet. Även rejält folktäta regioner i Asien med kapacitetsbrist i näten, kommer ha mer nytta av 5G.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.