Ytterligare en bank dras in i Liborskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter i Storbritannien har börjat utreda Lloys bank för manipulation av Liborräntan.

Myndigheter som utreder Libor-skandalen har begärt ut material och vittnesmål från brittiska Lloyds Banking Group, som också misstänks ha varit med och manipulerat den viktiga referensräntan.

Bankkoncernen, den största i Storbritannien räknat i antal kontor, har hittills inte satt av några resurser för att täcka eventuella kostnader, om banken liksom konkurrenten Barclays skulle bötfällas.

Riskerar miljardböter

Sedan tidigare har flera stämningar mot Lloyds lämnats till domstol, där banken anklagas för Libor-manipulation. Enligt bedömare kan de resultera i böter på motsvarande 16 miljarder kronor.

Enligt Lloyds, som på torsdagen även redovisade ett oväntat stort vinstlyft, berörs ”ett antal anställda” av den pågående utredningen, i vilken de medverkar för att hjälpa myndigheterna. Trots den starka rapporten sjönk Lloyds-aktien på Londonbörsen.

Libor (the London inter-bank lending rate) är en interbankränta och anses vare en de viktigaste räntorna i finansvärlden.

Den bygger på de räntorna som banker använder när de lånar av varandra och påverkar de räntor som företag och privatpersoner får när de lånar pengar från bankerna.

Den svenska motsvarigheten till Libor heter Stibor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Liborskandalen

Mer i ämnet