Foto: Scanpix

Elsie Johansson får tillbaka sina pengar

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Qall backar efter SVT:s granskning – krävde 25.000 kronor av författaren Elsie Johansson för ”gåvor”.

I ett och ett halvt år har 82-åriga Elsie Johansson betalat 700 kronor i månaden, för en skrivare och en telefon som hon inte beställt, slutnotan låg på 25 000 kronor. Men nu slipper hon betala mer, efter att ABC konfronterat företaget Qall med uppgifterna så ringde företagets VD upp henne.

Företaget löser nu henne från leasingavtalet. Dessutom får hon utan kostnad behålla de produkter som gång på gång skickades tillbaka till henne trots att hon inte ville ha dem.

–Det känns som en otrolig lättnad för mig, för att det som varit mitt problem har inte först och främst varit pengarna – jag har klarat mig ändå – men att bli lurad. Det är så smärtsamt, säger hon.

Oroas över andra som lurats

Samtidigt som Elsie Johansson nu är nöjd över sin egen situation, så ser hon fortfarande allvarligt på hur säljföretagen behandlar sina kunder. Och hon menar att de som luras blir väldigt utsatta.

–Jag har lite tyngd, eftersom jag är en erkänd författare och många känner till mig. Dessutom har jag ordets makt. Men tänk alla andra som blivit lurade och som sitter där och skäms och inte vet vad de ska göra, säger Elsie Johansson till ABC.

Och Elsie Johansson vill fortfarande varna andra som möter telefonförsäljare

–Jag har aldrig sagt ja till en telefonförsäljare tidigare och jag kommer aldrig att göra det igen. Nu vill jag varna alla: Säg för sjutton aldrig ja.

Slutat samarbeta med leasingbolag

VD:n för företaget Qall säger till ABC att man för en tid sedan avslutat samarbetet med det leasingföretaget Grenke Leasing AB som stått för avtalen med bland annat Elsie Johansson

Hemma hos Elsie Johansson blir det nu firande efter triumfen.

–Ikväll tänkte vi faktiskt köpa lite bubbel och fira, det här har tagit oerhört hårt på mig, och det är som att en vikt lättat från mina axlar, och det är värt att fira, säger Elsie Johansson.

Mer om granskningen

Vill du bidra till vår säljgranskning med din berättelse, som kund, säljare eller i någon annan egenskap? Gör det på SVT Pejl!

SVT:s Mikael Pettersson skriver på Pejlbloggen om mejlet från Elsie Johansson.

Följ granskningen på SVT Pejls blogg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar försäljningsmetoder

Mer i ämnet