Snart en ovanlig syn. Foto: TT

En allt varmare värld utan humlor

Uppdaterad
Publicerad

Humlorna minskar kraftigt i antal och det är klimatuppvärmningen som är den främsta orsaken.

I takt med att klimatet blir allt varmare utvidgar många arter sina områden norrut eller till högre höjder för att på så sätt kompensera för de varmare temperaturerna i söder.

Detta tycks dock inte gälla för humlor. Av någon anledning ”följer de inte med” norrut. I både Nordamerika och Europa har detta inneburit att humlor förlorat upp till 30 mil av sin utbredning söderut.

Det konstaterar en internationell forskargrupp i tidskriften Science.

– Det mest skrämmande är hur snabbt det har gått. Vissa arter som var mycket vanliga på 1970- och en bit in på 1980-talet går knappt att se längre, säger professor Sheila Colla, en av forskarna bakom studien, i en kommentar.

110 år

Hon och hennes kollegor analyserade fler än 420 000 inventeringar och anteckningar gjorda mellan 1901 och 2010 i både Nordamerika och Europa. Inventeringarna återfanns på museer och andra institutioner och sammanlagt granskades 67 olika humlearter på de båda kontinenterna.

Det visade sig att humlorna, både i Nordamerika och Europa, förlorat upp till 300 kilometer av sina landområden sedan 1974 och att dessa områden nästan uteslutande låg i söder, samtidigt som nästan ingen expansion alls skett norrut.

Förlusten av territorium kunde inte förklaras av uppodling, byggande eller insektsgifter. I stället tror forskarna att orsaken är klimatuppvärmning.

Kolonihjälp

Samma mönster syns både i Nordamerika och i Europa. Men varför humlorna, till skillnad från många andra arter, inte rört sig norrut vet ännu inte forskarna.

– Det verkar som om den globala uppvärmningen har fångat humlorna i ett sorts skruvstäd. I många av de varmaste områdena har antalet arter minskat dramatiskt. I framtiden kanske vi måste hjälpa dem att etablera kolonier längre norrut, säger huvudförfattaren Jeremy Kerr, professor i biologi vid University of Ottowa i Kanada.

Hårig rygg

Humlor är en grupp sociala bin som är utbredd över norra halvklotet med några enstaka arter i Sydamerika.

Humlor har förmåga till egen inre värmeproduktion, vilket gör att de kan leva även i arktiska trakter. De indelas i sociala humlor och snylthumlor. I Sverige finns det 30 respektive nio arter av dessa släkten.

Humlor är kraftigt byggda och har en tät behåring som vanligen bildar svarta, vita och gula eller brunröda tvärgående fält över kroppen. Färgteckningen kan dock variera mycket, även inom samma art.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.