New York-poliser utanför Time Warner Center. Foto: TT/Kevin Coombs

Bomber skickade till flera platser i USA

Uppdaterad
Publicerad

Flera misstänkta sprängladdningar har upptäckts via post till flera kända personer och platser i USA – bland annat till paren Obamas och Clintons respektive bostäder samt en byggnad i New York där mediejätten CNN har en redaktion.

Under onsdagsmorgonen, amerikansk tid, larmades det om att flera misstänkta sprängladdningar skickats ut från en okänd avsändare till flera välkända personer i USA.

En misstänkt laddning upptäcktes i posten till den tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons och hennes make ex-president Bill Clintons bostad i en förort norr om New York, meddelar det amerikanska säkerhetsorganet Secret Service.

Bara timmar efter fyndet i New York upptäckte säkerhetskontrollanter att en misstänkt bomb även skickats till ex-presidenten Barack Obamas och hustrun Michelle Obamas hem i Washington DC.

”Båda paketen stoppades innan de levererades till platsen som avsågs”, skriver Secret Service i ett pressmeddelande.

Tidigare kom uppgifter om att ett paket skickats även till Vita huset, något som senare dementerades.

Förre CIA-chefen

Också Time Warner Center på Manhattan i New York, där mediejätten CNN har en redaktion, drabbades. Byggnaden utrymdes på grund av ett misstänkt föremål som senare visade sig vara en rörbomb med faktiskt sprängkraft. Larmet hördes i direktsändningen från CNN-studion och överraskade de två nyhetsankarna i tjänst.

Rörbomben var adresserad till förre CIA-chefen John Brennan, men med care off-adress CNN, meddelar nyhetskanalen. Brennan är en av de kommentatorer som CNN använder sig av. Brennan var CIA-chef under president Barack Obama, och kritiserar återkommande nuvarande presidenten Donald Trump.

Rörbomben transporterades kort därpå bort från Time Warner Center i New York. Tv-bilder visar hur en lastbil med en behållare på flaket lämnade området

En medlem i New York-polisens bombgrupp utanför Time Warner Center på Manhattan. Foto: TT/Kevin Coombs

Vita huset fördömer

De misstänkta sprängladdningarna till paren Clinton och Obama har en liknande utformning som den laddning som häromdagen hittades utanför den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros hem, inte långt ifrån paret Clinton, uppger myndighetsföreträdare för tidningen New York Times.

Laddningen vid George Soros bostad beskrevs som en sorts rörbomb och detonerades under kontrollerade former. Ingen misstänkt har gripits efter den händelsen.

Den eller de personer som har skickat föremålen till paren Obama och Clinton kommer att ställas till svars, meddelar Vita huset i ett pressmeddelande, där man fördömer ”försök till våldsamma attacker”.

Senare kom rapporter om att ett misstänkt föremål även hittats av Floridapolisen i närheten av den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz kontor. Det föremålet ska ha varit adresserat till USA:s tidigare justitieminister Eric Holder, men haft Wasserman Schultz kontor som avsändaradress.

”En terrorhandling”

New Yorks borgmästare New York Bill de Blasio sa vid en presskonferens att bombförsändelsen mot CNN är en terrorhandling.

– Det här är en terrorhandling, ett försök att skrämma pressen. Det finns inga specifika hot mot någon annan plats i New York just nu, men det kommer att finnas många poliser ute på gatorna.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio möter pressen utanför Time Warner Center på Manhattan tillsammans med guvernören Andrew Coumo. Foto: TT/Spencer Platt

Även president Donald Trump fördömer händelserna som terrorhandlingar och säger att USA måste stå enade i en svår tid.

– Det här är ett hot mot allt som vi håller kärt är i USA. Vi är otroligt arga och upprörda över det som hänt och kommer att gå till botten med det här, säger han vid en presskonferens.

Gemensam nämnare

Den misstänkta bomberna har alla skickats till personer med starka band till ledningen av det amerikanska partiet Demokraterna: George Soros, Hillary Clinton, Barack Obama, John Brennan och Debbie Wasserman Schultz.

Den hotfulla posten anländer till sina mottagare ungefär två veckor innan mellanårsvalet den 6 november, då det avgörs om Republikanerna kommer att sitta kvar vid makten i kongressen.

Även Donald Trumps fru Melania Trump fördömde de misstänka spränladdningarna vid en gemensam presskonferens under onsdagen. Foto: Reuters/Leah Mills

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.