Polis i Portland vid demonstrationerna. Foto: Nathan Howard/TT

En person ihjälskjuten i samband med Trump-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

En person har skjutits till döds i anslutning till en manifestation för president Donald Trump i Portland, rapporterar amerikanska medier.

De exakta omständigheterna kring skjutningen är fortfarande oklara, men polisen meddelar att den utreds som mord, rapporterar Oregon Public Broadcasting.

Ingen har ännu gripits och polisen vill inte säga om skjutningen kan kopplas till den manifestation för president Donald Trump som pågick under lördagen i vilken över 1 000 personer deltog.

Ökade spänningar

Bortsett från några få polisingripanden ska manifestationen ha gått lugnt till. Spänningen mellan deltagarna och motdemonstranter ska dock ha ökat under lördagskvällen, enligt OPB.

SVT:s utrikesreporter på plats i USA, Fouad Youcefi, konstaterar att mycket kring skjutningen är oklart, men med tanke på stämningen i landet skulle den den kunna påverka väljare.

”Många är oroliga”

– USA känns just nu ganska volatilt. Det pågår fortfarande protester mot polisbrutalitet som fått förnyad styrka. Det händer saker runtom i USA och jag vet att många amerikaner är oroliga inför vad som komma skall.

I Portland har demonstrationer avlöst varandra de senaste tre månaderna sedan den svarta amerikanen George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minnesota i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.