Foto: SVT Design

En timme mindre på gott och ont

Uppdaterad
Publicerad

Många ser fram emot sommaren, men inte alla uppskattar natten då vi får en timme mindre att sova. Klockan två natten mot söndag var det dags.

Tidsomställningen infördes 1980 och avsikten var att utnyttja dagsljuset bättre under årets ljusa månader.

Sommartiden älskas inte av alla och med jämna mellanrum föreslås att den bör avskaffas. Det finns till och med de som hävdar att den tar livet av oss. Enligt forskning från bland annat Karolinska institutet ökar antalet hjärtinfarkter när vi tvingas stiga upp en timme tidigare. Efter en vecka med sommartid är hjärtinfarkterna nere på normalnivå igen.

För det mesta händer inget värre än att folk försover sig och kommer för sent till jobbet eller missar ett flyg eller tåg.

– Det är alltid några som försover sig, men det har vi på vardagarna också. Det brukar inte vara något stort problem, säger Swedavias presschef Klas Nilsson.

Lars Sandberg, hotelldirektör på Scandic Grand Central, berättar att man ändå informerar lite extra om tidsomställningen för säkerhets skull.

– Vi informerar alla gäster som checkar in och håller extra koll på utländska gäster som kanske ska med ett flyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.