Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stressen över ekonomin är det värsta menar Monica Kjelsson – se hur henens liv påverkas av de stigande priserna i klippet. Foto: privat

Ensamstående med tre barn: ”Tänker på ekonomin dagligen”

Publicerad

Ensamstående med barn, pensionärer och arbetslösa. Den snabba prisökningen påverkar de flesta av oss – men slår hårdast mot hushåll med små marginaler.

–  Jag oroar mig väldigt mycket för ekonomin och i perioder sover jag dåligt på grund av det, säger Monica Kjelsson, som är ensam vårdnadshavare för sina tre tonårsbarn.

SVT har tidigare rapporterat om den den stigande inflationen och den stora påverkan den får på de flesta av oss. Många har hört av sig för att berätta om sina egna upplevelser kring att ha en allt svårare privatekonomi.

Högsta inflationen på 30 år

Inflationen i maj låg på 7,2 procent, nivåer vi inte sett sedan 90-talet. Det är bland annat kriget i Ukraina som driver upp priserna.

Monica Kjelsson är sjukskriven från sitt jobb som distriktssköterska och hon får det allt svårare att klara ekonomin. Efter det senaste halvårets prisökningar tvingas hon göra hårda prioriteringar i allt från vad hon köper för mat – till att tacka nej till dop och andra tillställningar som hon måste resa till.

Men är det inte rimligt att man måste anpassa sig efter ett nytt ekonomiskt läge?

– Jo, det måste ju nästan alla. Men som ensamstående drabbas man hårdare. Visst har vi bidrag, men det motsvarar ju inte två inkomster. Sedan har man ingen att dela oron med, säger hon.

Följ med i Monica Kjelssons nya vardag i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.