En kvinna i Etiopiens huvudstad får handsprit i samband med att hon ska gå in för att lägga sin röst i en vallokal. Foto: STR/EPA/TT

Etiopien röstade – ”valet är annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Etiopien gick till val under måndagen – ett val där premiärministern Abiy Ahmeds insatser för första gången ska utvärderas.

Kriget i Tigray kastar en mörk skugga över valet i Afrikas näst folkrikaste land.

-Som ung etiopier har jag hopp om landets framtid, att gå och rösta är en del av det, sade en av väljarna, 26-åriga Yordanos Berhanu, som stod först i kön till en vallokal i huvudstaden Addis Abeba.

Vid 21-tiden på kvällen stängde vallokalerna efter att de hållits öppna tre timmar längre än planerat. Beslutet att förlänga öppettiderna fattades i sista minuten på grund av att köerna av väljare fortfarande ringlade sig långa.

Premiärminister Abiy Ahmed har beskrivit valet som det mest demokratiska i Etiopiens historia och många tycks ha tagit fasta på att det är nya tider.

-Det här valet är annorlunda, sade den 45-åriga researrangören Milyon Gebregziabher till AFP.

-Det finns flera partier att välja på. Förut fanns bara ett, vi hade inte lyxen att få välja.

Valresultatet väntas inte bli känt förrän om flera dagar.

Högst på dagordningen för många etiopier står ett slut på kriget i Tigray, där hundratusentals människor svälter och vittnesmål om massakrer och övergrepp avlöser varandra.

-Oavsett vem som vinner vill vi ha fred, sade 25-åriga Mirkuz Gashaw, som lade sin röst i Bahir Dar, huvudstad i delstaten Amhara som ligger granne med Tigray.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.