Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Hanna Holm får höra om den nya studien som visar att coronaviruset i sig inte innebär någon ökad risk för det nyfödda barnet. Foto: Christoffer Hjalmarsson, SVT.

”Ett ljus i en mörk tunnel!”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Holm väntar sitt andra barn om åtta veckor. Hela graviditeten har präglats av pandemin, och Hanna bär på en mycket stor oro för att bli smittada viruset. Vilka risker skulle det innebära för henne och för det nya barnet? Men den studie som svenska forskare publicerar idag, som slår fast att det inte finns någon ökad risk för sjukdom eller död för barn som föds av kvinnor som har eller har haft corona, gör att hon nu drar en suck av lättnad.

– Det känns ju verkligen som ett ljus i en mörk tunnel, äntligen någonting positivt och något att hålla fast vid, säger Hanna Holm. 

Under hela graviditeten har hon och hennes man isolerat sig så mycket det bara varit möjligt. 

– Det har varit otroligt tungt att tänka på varenda steg man tar och på varenda gång man går utanför huset. Och oron i sig är ju ytterligare en fara för barnet. 

Hanna är långt ifrån ensam om sin stora oro. Hittills har gravida inte rekommenderats att vaccinera sig. I tisdags kom besked från Folkhälsomyndigheten att vissa gravida i riskgrupper bör få vaccin, men detta gäller inte Hanna.  

Dagens forskningsnyhet, att coronaviruset i sig inte innebär någon ökad risk för fostret eller för det nyfödda barnet, kommer som en stor lättnad för henne. 

– Även om risken finns att jag själv blir sjuk och kan föda för tidigt så är det ju lugnande att veta att viruset inte kommer göra mitt nya barn sjukt, inte ens om jag är sjuk när jag ska föda, säger Hanna Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet