Italiens inrikesminister Matteo Salvini har reagerat skarpt på EU-kommissionens besked. Foto: Remo Casilli

EU ger Italien bakläxa om budgeten

Publicerad
Italiens budgetförslag underkänns av EU-kommissionen och måste göras om. Det är första gången någonsin som en medlemsstat får bakläxa på sin budget.

Kritiken som kommissionen riktar mot Italiens budgetförslag handlar framför allt om att landets tänkta budgetsatsningar kommer att medföra ett budgetunderskott på 2,4 procent de närmaste åren. Enligt EU är det alldeles för mycket med tanke på att Italien idag har en statsskuld på motsvarande 130 procent av BNP.

Tisdagens besked från EU-kommissionen innebär att man för första gången kräver att ett en medlemsstat ska göra om ett inlämnat budgetförslag.

– Vi ser inga alternativ än att be våra italienska kollegor att göra så här. Euroområdet bygger på förtroende. Om förtroendet rubbas så skadas vår union, sa eurokommissionären Valdis Dombrovskis vid en presskonferens i Strasbourg på tisdagen.

– Det är i Italiens och hela euroområdets intresse. Det handlar om unga italienska familjer som vill köpa ett första hem och behöver kunna ta banklån med räntor som de har råd med.

Dombrovskis kollega Pierre Moscovici vill nu ha ett reviderat förslag från den italienska regeringen inom tre veckor.

Uppges ge vika för andra ministrar

Italiens finansminister Giovanni Tria förklarade i ett brev till EU-kommissionen i måndags att han ser budgetförslagen som nödvändiga för att skapa tillväxt i landets ekonomi. Samtidigt uppges han tidigare ha kämpat för en mer återhållsam budget, men tvingats vika sig för den italienska regeringens två dominerande ministrar, ekonomiminister Luigi Di Maio från Femstjärnerörelsen och inrikesminister Matteo Salvini från Lega.

EU-kommissionens underkännande har fått inrikesminister Matteo Salivini att reagera skarpt.

– De attackerar inte en regering, utan ett folk.

Sedan i juni styrs Italien av en regeringskoalition mellan Femstjärnerörelsen och Lega.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer