Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utrikesminister Ann Linde (S) vill att EU utser ett särskilt sändebud till Gulfen och Iran. Foto: SVT

EU i krismöte om Iran och Irak

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar håller krismöte om den spända situationen i Iran och Irak. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) närvarar på mötet och har föreslagit att EU öppnar en ambassad i Teheran, och att ett särskilt sändebud ska utses för Gulfen och Iran.

Under fredagseftermiddagen har EU:s utrikesministrar suttit i ett extrainsatt krismöte om konflikten mellan USA och Iran, med målet att nå fram till ett gemensamt uttalande.

– Det som EU:s utrikesministrar är mycket måna om är att tillsammans signalera ett gemensamt svar som inte skuldbelägger någon av staterna – utan försöker hitta vad EU menar är en konstruktiv väg framåt där man försöker de-eskalera den här konflikten. Det är syftet med mötet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Ann Linde: ”EU bör öppna en ambassad i Teheran”

Utrikesminister Ann Linde (S) säger till SVT att hon lämnat två konkreta förslag på mötet.

– Att EU ska utse ett sändebud för Gulfen inklusive Iran, och att EU ska öppna en ambassad i Teheran.

Vad skulle de förslagen kunna leda till?

– Att EU har en mycket mer aktiv roll i hela regionen – det är väldigt viktigt att det inte bara blir militärt stöd, så som vi har nu i koalitionen mot IS, utan att det också blir ett politiskt och diplomatiskt stöd, säger Ann Linde.

Säkerheten i Irak diskuteras – ”Försöker titta framåt”

Dessutom finns frågan om säkerheten i området på bordet – både USA:s attack mot den Iranske generalen Qassem Soleimani och Irans svar på attacken skedde på irakisk mark.

– Vi försöker titta framåt mot hur vi kan få en situation där vi får mer stabilitet och där Irak för den delen inte riskerar att delas upp i bitar, säger Ann Linde.

Hon säger också att hon tagit upp på mötet att Sverige är i sorg efter att det står klart att 17 personer från Sverige dött i flygplanskraschen i Iran, även om frågan inte tagits upp som en egen punkt på mötet.

– Vid sidan om mötet kommer vi också göra ett uttalande om flygkraschen, att vi kräver en utredning i full transparens, säger Ann Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer