Än så länge är inte Storbritannien beredda att acceptera de förhandlingsförslag som EU har kommit med. Foto: Skärmdump SVT

EU-ministern: Kan bli ett avtalslöst tillstånd

Publicerad

Knäckfrågan i förhandlingarna om ett brexitavtal mellan EU och Storbritannien handlar om gränsen mellan Irland och Nordirland. Enligt Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) kan det gå så långt att det inte blir något avtal om inte parterna snart kommer överens.

–Det har blivit svårare och svårare ju längre vi har kommit, säger hon i Aktuellt.

EU har kommit med ett förslag som skulle innebära en gränskontroll i vattnet vid irländska sjön. Det förslaget har britterna än så länge förkastat, då man menar att Storbritannien vid en sådan gränsdragning skulle riskera att brytas upp.

Ann Linde menar att en annan lösning skulle kunna vara en tullunion för hela Storbritannien, där man kontrollerar att varorna som kommer via Nordirland följer samma krav som för resten av EU.

– Tyvärr så sa Storbritannien nej till det i söndags. Vi trodde nog alla att vi hade kommit fram till en lösning, men den brittiska regeringen, som är väldigt oenig, ville inte köpa ens det förslaget.

Storbritannien ska formellt lämna EU den 29 mars 2019, och enligt Ann Linde behöver frågan vara löst senast i december. Hon menar att det inte alls är säkert att det blir någon lösning innan dess.

– Jag tror att det väger över men det är absolut inte säkert. Alla måste förbereda sig på att det kan bli ett avtalslöst tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.