Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Europakorrespondent David Boati om införande av pristak på gas. Foto: SVT

EU-ministrar överens om gaspristak

Uppdaterad
Publicerad

Energiministrar från EU:s medlemsländer har kommit överens om ett tak på gaspriset. Beslutet kommer efter flera veckors samtal där parterna varit oense.

– Ett styrkebesked att den europeiska unionen i ännu en fråga i ett otroligt svårt och känslig säkerhetspolitiskt läge och under en pågående energikris har lyckats komma överens, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på plats i Bryssel.

Frågan har under lång tid varit en het potatis. I förra veckan kom man nästan hela vägen fram och under måndagen kunde EU:s energiministrar enas i frågan om gaspristak.

– I dag måste vi avsluta det här. Vi erbjuder en lösning som borde tillfredsställa både dem som vill ha ett tak och dem som oroas över det, sade Tjeckiens industriminister Jozef Síkela på väg in till måndagens möte.

Enligt Busch så kommer pristaket på naturgas att ligga på drygt 1 800 kronor per MWh + 350 kronor. Under augusti låg gaspriserna på drygt 3 400 kronor per MWh.

– Jag vill understryka att det här är ett sätt att undvika pristopparna, men att den långsiktiga lösningen för Sverige och EU är att göra sig oberoende av fossila kraftkällor och i stället bygger ut ett robust energisystem, säger näringsministern till SVT.

”Ett skämt”

Diskussionerna har varit många då frågan har rört upp känslor bland flera EU-länder.

– Det är en fråga där det varit en konflikt mellan å ena sidan de länder som är oroliga för att ett pristak gör att det slutar säljas gas till Europa eller att det skulle kunna innebära ett kontraktsbrott. Det är länder som är rädda för energisäkerheten. Å andra sidan finns det länder som tycker att de höga energipriserna innebär konkurrensnackdelar. Det talas till och med om en ”avindustrialisering av Europa”, säger SVT:s korrespondent David Boati.

I den tidigare kategorin ses bland annat Tyskland. I den senare länder som Belgien och Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.